'Crowdfunding is trending topic onder MKB'ers'

Veel interesse voor nieuwe financieringsvorm

27 september 2013

Woensdag 20 juni 2012 organiseerde Kennispoort samen met MKB-Nederland en Rabobank de bijeenkomst 'Crowdfunding, dé alternatieve financieringsvorm voor startende en groeiende mkb-ers'. Het bleek een 'hot' topic.

Whitepaper Hoe kom ik aan geld?

Ruim 75 mensen bezochten het Dominicanenklooster in Zwolle. Tijdens de bijeenkomst kwamen actuele trends en ontwikkelingen in de markt van financiering aan bod. Welke positie neemt crowdfunding daarbij in? Wat zijn de kansen en mogelijkheden voor de ondernemer, die gebruik willen maken van crowdfunding?

Willem Overbosch, oprichter van kennisportaal MKB Servicesdesk en kredietplatform MKB Crowdfunding, belichtte de rol van zijn organisaties in de nieuwe wereld van crowdfunding en benadrukte het belang van deze opkomende financieringsvorm voor (jonge) MKB-ondernemers. Harko Stavasius van de Rabobank schetste vervolgens een visie op de wettelijke kaders waarbinnen crowdfunding zich afspeelt en welke kansen de bank ziet voor deze nieuwe financieringsvorm.

'Een avontuur'

Ondernemer Martijn Arets van Brand Expedition maakte succesvol gebruik van crowdfunding. Voor de uitgifte van zijn ondernemersboek Brand Expedition, wist hij meer dan 170 investeerders aan zich te binden. "Je maakt onderdeel uit van een avontuur", vertelde Arets. Hij maakte hierbij gebruik van een breed netwerk via sociale media. "Veel volgers is een absolute voorwaarde voor succesvolle crowdfunding" benadrukte hij. 

Ondernemers Pieter van Tilburg en Sem Schuurkes van City Hub onderstreepten ook het belang van het blijven informeren van de investeerders. "Zij zijn tenslotte je ambassadeurs", aldus Pieter en Sem. Zij benadrukten in hun verhaal enkele valkuilen: "Crowdfunding houdt niet op als het geld binnen is, blijf in contact met je investeerders."

Ben Reuvekamp, voorzitter MKB Zwolle sloot de bijeenkomst op gepaste wijze af door een link te leggen naar zijn start als ondernemer in 1992. Hij wees aanwezigen op de site van MKB Kredietdesk voor meer praktische informatie over crowdfunding.