'Banken maken het bedrijfsleven kapot'

Steeds meer ondernemers gebruiken leverancierskrediet

22 oktober 2013

77 procent van de ondernemers in de financiële sector vindt dat de strengere kredietverlening bij banken 'het bedrijfsleven kapot maakt'. Dat blijkt uit onderzoek van kredietinformatiebureau Graydon.

85 procent zegt het afgelopen jaar steeds moeilijker aan krediet te komen via de bank. Door het lastige kredietklimaat vormt het aangaan van een leverancierskrediet een goede uitkomst voor veel ondernemers. 'Bedrijven die elkaar op rekening leveren, vormen samen al decennia lang de grootste bank van Nederland', constateert Graydon. "Bedrijven geven een gratis lening, want zelfs over het bedrag dat te laat wordt betaald, rekent het bedrijfsleven zelden tot nooit rente," aldus Gertjan Kaart, Algemeen Directeur van kredietinformatiebureau Graydon.

Leverancierskrediet

Achteraf betalen wordt een kredietvorm die steeds belangrijker wordt. Het kan dan gaan om goederen of diensten die je als ondernemer bij afname niet direct betaalt. Een leverancierskrediet is, in tegenstelling tot een lening bij de bank, geen geld dat je opneemt, maar het kan wel meer financiële armslag opleveren, omdat je iets langer je geld kunt houden. Je kunt hier met je leveranciers afspraken over maken.

Moeilijk bancair krediet

Graydon verwacht dat er nog meer beroep op leverancierskrediet wordt gedaan als gevolg van de voortdurende krappe bancaire financiering. In een poll van het kredietinformatiebureau, ingevuld door 529 finance professionals in het MKB, geeft 85 procent aan dat zij het afgelopen jaar moeilijker krediet kregen. Slechts 3 procent vindt het juist makkelijker geworden. 12 procent is neutraal. Op de stelling: 'De strengere kredietverlening bij banken maakt het bedrijfsleven kapot', reageerde 77 procent instemmend. 203 van de 529 respondenten waren het er 'zeer meer eens' en 207 vulden 'mee eens' in, 36 bleven neutraal, 62 waren het oneens en 21 zeer oneens.

Ratings

Bij het verlenen van krediet, kijken banken en leveranciers naar de ratings die kredietinformatiebureaus (zoals Graydon) uitgeven. Het is voor bedrijven dan ook goed om zich af te vragen welke opinie deze bureaus hebben over de kredietwaardigheid van hun onderneming. Kaart: "Veel bedrijven beseffen nog onvoldoende dat ze zelf invloed uit kunnen oefenen op hun rating door hun financiële gegevens bij een kredietinformatiebureau openbaar te maken. Dit levert niet alleen een goede reputatie op, maar vooral ook meer krediet, zowel bancair- áls leverancierskrediet. Iets wat bedrijven in deze tijden hard nodig hebben."

Bron: mkbkredietdesk.nl, Graydon

Auteur

Raphael Klees