Ondernemers investeren meer in duurzame energie

Duurzame energie en energie besparen aantrekkelijk door belastingkorting

03 april 2017

Ondernemers hebben in 2011 meer geïnvesteerd in duurzame energie en energie besparen dan in voorgaande jaren. Bedrijven staken bijna 1,5 miljard euro in energiebesparing: 45 procent meer dan in 2010.

Deze investeringen in duurzame energie leverden een energiebesparing en een CO2-reductie op die gelijk staat aan het gebruik en de uitstoot van zo'n 330.000 huishoudens. Dat blijkt uit het jaarverslag van de Energie- en Investeringsaftrek (EIA) van het ministerie van Economische Zaken, Landbouw en Innovatie.

Subsidie energie 

Ondernemers profiteerden van een belastingkorting van in totaal 116 miljoen euro. Als ondernemer kun je via energie subsidies 41,5 procent van de investeringskosten in energiebesparende technieken en duurzame energie aftrekken van de winst (die gemiddeld 25 procent bedraagt). Het netto voordeel komt daarmee uit op ongeveer 10 procent van je totale investering.

Zonne-energie 

Het meeste geld staken ondernemers in het opwekken van duurzame energie: ze investeerden flinke bedragen in zonne-energie, windenergie en bio-energie. Verder investeerden ondernemers vooral in energiezuinige bedrijfsgebouwen, warmtepompen, isolatie, energiezuinige verlichting en ventilatie.

Hoe vraag je de EIA aan?

De EIA kun je alleen digitaal aanvragen, via AgentschapNL. Wil je gebruik maken van de EIA, dan moet je investering (in bedrijfsgebouwen, processen, transportmiddelen, duurzame energie of energieadvies) aan de volgende eisen voldoen:

  • Het bedrag aan energie-investeringen is minimaal 2300 euro;

  • Het bedrijfsmiddel (dat kan een warmtepomp zijn, maar ook energie-efficiënte verlichting of een zonnecollectorsysteem) is nog niet eerder gebruikt;

  • Het bedrijfsmiddel staat op de energielijst;

  • Je hebt voor het bedrijfsmiddel niet al de milieu-investeringsaftrek aangevraagd. 

Tip: Vraag je leverancier of hij in zijn offerte wil aangeven welke onderdelen precies voor EIA in aanmerking komen. Zorg vervolgens dat je de EIA drie maanden na de opdrachtbevestiging aanvraagt via AgentschapNL. Let op: Elk jaar is een maximaal bedrag beschikbaar voor EIA, dus doe je aanvraag zo snel mogelijk.

Meer weten? Lees het artikel 'Wat is de EIA en hoe kom ik ervoor in aanmerking?'

Bron: Rijksoverheid

Auteur

Lenneke Arts