Verdubbeling financiering via crowdfunding

Ondernemers vinden vaker financiering via crowdfunding

06 september 2017

Crowdfunding maakt een flinke groei door in Nederland, vooral als financieringsvorm voor ondernemers. In de eerste helft van 2012 is in totaal 3 miljoen euro opgehaald via crowdfunding; 1,5 miljoen door ondernemers.

Dat blijkt uit onderzoek van crowdfunding adviesbureau Douw&Koren.

Verdubbeling gecrowdfunde bedrag door ondernemers

Waar ondernemers in de eerste helft van 2012 1,5 miljoen euro ophaalden via crowdfunding, deden ze dat in 2011 in een héél jaar. Als je deze lijn doortrekt, zal eind 2012 het gecrowdfunde bedrag verdubbeld zijn.

Ondernemers winnen het van creatieve projecten 

In de startjaren van crowdfunding zijn vooral creatieve en culturele projecten gefinancierd, nu zijn het ondernemers die deze vorm van financiering steeds beter vinden. "In 2012 is de omvang van crowdfunding voor bedrijfsfinanciering voor het eerst groter dan crowdfunding voor creatieve projecten. Dat is een omslagpunt," aldus Gijs Koren.

Financiering, marketing en betrokkenheid

Crowdfunding lijkt daarmee steeds meer tot een serieuze bron van financiering gerekend te worden. Simon Douw: "En als instrument voor marketing en vergroting van betrokkendheid vanuit publiek."

'Crowdfunding nog niet op hoogtepunt' 

En de rek is nog niet uit de groei. Douw: "De groeicijfers van afgelopen half jaar laten zien dat crowdfunding nog lang niet op haar hoogtepunt is: als de groei doorzet, krijgt crowdfunding een volwaardige plek in het Nederlandse financierings- en marketinglandschap."

Crowdfunding: financiering vanaf 20.000 euro

Ook groeikapitaal via crowdfunding vinden? Via onder meer het investeringsplatform MKBcrowdfunding kun je financiering van 20.000 euro tot 2,5 miljoen euro vinden voor je bedrijf. Mensen kunnen al vanaf 20 euro investeren in je plan.