Fietsen achter het bureau houdt personeel gezond

Medewerkers kunnen werken en bewegen tegelijk achter het fietsbureau

04 december 2014

Met je laptop op de hometrainer: dat klinkt als het toppunt van multitasken, maar comfortabel is anders. Daar bedachten kantoormeubelfabrikant Markant en TNO iets op: het fietsbureau. Dé manier om medewerkers tijdens hun werk in beweging te houden.

De Oxidesk, zo heet het fietsbureau dat te koop is voor 1.995 euro. Kantoormeubelfabrikant Markant bedacht hem samen met TNO, de Nederlandse Organisatie voor toegepast natuurwetenschappelijk onderzoek, om de passieve routine van mensen met een zittend beroep te doorbreken.

Risico's weinig bewegen

Eerder dit jaar bleek uit onderzoek van TNO dat medewerkers die langdurig zitten, een grotere kans hebben op een chronische ziekte zoals diabetes type II. En mensen met overgewicht lopen meer risico op hart- en vaatziekten en hebben meer kans betrokken te raken bij een bedrijfsongeval. Redenen genoeg om te zorgen dat je personeel meer gaat bewegen

Medewerkers in beweging 

Maar echt makkelijk is het niet, je medewerkers in beweging krijgen. Van een fietsplan of bedrijfsfitness-abonnement maken negen van de tien keer juist alleen de al sportieve mensen gebruik en het onderwerp overgewicht ligt soms te gevoelig om te bespreken. Bovendien vinden deze vormen van beweging allemaal plaats búiten de werkplek, waardoor je nooit ziet of je werknemers wel zo fanatiek bewegen als ze beweren. Met de Oxidesk, zo beargumenteert TNO, bewegen je werknemers in kantoortijd, zónder dat het hen afleidt van hun taak of het hen aan het zweten maakt.

Flexwerkplek 

Bang dat je medewerker aan het einde van de dag van moeheid vanuit het zadel van zijn fietsbureau op de grond stort? Niet nodig. Het is niet de bedoeling dat je personeel de hele dag al trappend werkt, het is bedoeld als flexplek: een bureau waarachter je een halfuurtje gaat zitten om een mail te beantwoorden of een telefoontje te plegen. 

Internationaal succes 

Op dit moment staat kantoormeubelfabrikant Markant met de Oxidesk op een beurs in Duitsland. Begin 2013 gaan TNO en Markant de Oxidesk testen onder een grote groep gebruikers.

Bron: TNO 

Beeld: Markant/Oxidesk