Bedrijfsprocessen uitbesteden via offshoring

Hoe besteed je productieprocessen uit aan lagelonenlanden?
Offshoring is een vorm van outsourcing waarbij je productieprocessen uitbesteedt aan toeleveranciers in het buitenland. Dit kun je doen omdat het goedkoper is, denk aan het verplaatsen van arbeidsintensieve processen naar lagelonenlanden. Maar ook omdat je zelf niet over de juiste kennis of voldoende capaciteit beschikt. Bekende offshorelanden zijn India en China. Binnen Europa is Polen een populair land voor het uitbesteden van de productie.
Meer weten over ondernemen in Polen?
Klik hier
Lees de Business Guide Polen!
Download gratis

Het klinkt makkelijk: verplaats je productie naar een lagelonenland. Toch is offshoring is niet iets wat je zomaar even doet, kies voor een doordachte aanpak. Besteed ook liever geen vitale of onderscheidende bedrijfsprocessen uit, want in landen als China nemen ze het niet zo nauw met het merkrecht. De fabricage van een grote lading producten kun je daarentegen wel weer prima uitbesteden. Neem bijvoorbeeld senz° umbrellas: zij laten hun stormparaplu in China fabriceren, maar maken zelf het ontwerp en houden zo het intellectueel eigendom in eigen beheer.

Maak afspraken over intellectueel eigendom
Natuurlijk hebben ze in de fabriek in bijvoorbeeld China wel het ontwerp van jouw product nodig voordat ze het kunnen maken. Denk goed na over de risico’s van namaak en maak hier op papier duidelijke afspraken over met de fabrikant. Je kunt de processen in een ander land nu eenmaal niet zo scherp in de gaten houden.
 
Bespaar je echt op loonkosten?
De meest gehoorde reden voor het uitbesteden van je productie naar lagelonenlanden is het besparen op loonkosten. Maar vergis je niet: trainingen, zakenreizen, telefoonkosten, de apparatuur en de kwaliteitscontrole kosten ook geld. Offshoring vraagt geduld. Vaak zijn de eerste resultaten pas na maanden zichtbaar. Houd ook rekening met taal- en cultuurverschillen en lange levertijden. 
 
Een betrouwbare partij vinden voor offshoring
Net als bij het vinden van een handelsagent of distributeur, is het bij het zoeken naar een goede offshorepartner een kwestie van referenties natrekken en zoeken via betrouwbare instanties, zoals ambassades, Agentschap NL, de ondernemerspleinen, (lokale) brancheverenigingen en beurzen. Agentschap NL heeft bijvoorbeeld de Matchmakingfaciliteit (MMF), een programma dat ondernemers uit ontwikkelingslanden en opkomende markten ondersteunt bij het vinden van de juiste zakenpartner in Nederland. Ook handelsmissies kunnen een goede bron van nieuwe 
zakelijke contacten zijn.
 
Waar kun je verder op letten bij het selecteren van een goede offshore-partij?
  • Is het bedrijf lid van een branchevereniging?
  • Zijn ze ooit slecht in het nieuws gekomen?
  • Wat is het verloop van de medewerkers?
  • Hebben ze een certificering?
  • Rapporteert het bedrijf pro-actief over kwaliteit en
  • duurzaamheid?
  • Wat is het zakelijk netwerk?
(Bron: Maud Oortwijn - Zakendoen over de grens, 2011)
 
Tip
Reken eerst eens uit hoeveel het zou kosten als je jouw product in Nederland gaat produceren. Offshoring heeft dan wel de naam goedkoper te zijn, maar dat hoeft niet altijd zo te zijn. Bedenk tegen welke minimale prijs je het zelf kunt maken, misschien is automatisering een optie.

Boek 'Eerste hulp bij Internationaal ondernemen'

Download het gratis e-book of bestel de betaalde papieren versie
In het buitenland liggen veel kansen te wachten voor jou als ondernemer. Dit boek helpt je die kansen te grijpen. Aan de hand van praktische informatie en handige tips leer je hoe je concrete plannen maakt, de logistiek oppakt, met welke wetten en regels je te maken krijgt en de financiële kant regelt. Inclusief interessante buitenlandverhalen en tips van collega-ondernemers!
boek-eerste-hulp-bij-internationaal-161212151044.png

Tien gouden regels van outsourcing

Waar je op moet letten bij het uitbesteden van je ICT
Goed uitbesteden van ICT is een kunst. Je wilt je handen vrij krijgen voor zaken die belangrijk voor je zijn, maar je wilt ook de grip op je eigen...

Outsourcen naar China, hoe doe ik dat?

Hoe besteed ik mijn productie uit in China?
Je wilt de productie van een bestaand of nieuw product uitbesteden in het buitenland. Vaak denk je meteen aan China, traditioneel hét land om goedkoop...

De kunst van het afkijken

weGOdutch importeert succesvolle concepten
Veel ondernemers moeten alles zelf bedenken en uitwerken. "Waarom al die moeite?", dacht Bas Verhoogt van weGOdutch, ook. Zijn bedrijf haalt...

Praat met ons mee op

Van Spaendonck Groep B.V
Postadres
Postbus 90154
5000 LG . Tilburg

Bezoekadres:
Reitseplein 1
5037 AA . Tilburg
Tel: 088 652 00 50

Toegevoegd

U kunt verder winkelen of de bestelling afronden.

Afronden
MKB Servicedesk maakt gebruik van cookies
/7158/cookieverklaring-mkb-servicedesk.htm
 Meer informatie
 Melding sluiten