Bedrijfsprocessen uitbesteden via offshoring

Hoe besteed je productieprocessen uit aan lagelonenlanden?

10 december 2015

Offshoring is een vorm van outsourcing waarbij je productieprocessen uitbesteedt aan toeleveranciers in het buitenland. Dit kun je doen omdat het goedkoper is, denk aan het verplaatsen van arbeidsintensieve processen naar lagelonenlanden. Maar ook omdat je zelf niet over de juiste kennis of voldoende capaciteit beschikt. Bekende offshorelanden zijn India en China. Binnen Europa is Polen een populair land voor het uitbesteden van de productie.

Whitepaper 'ondernemen in China'

Het klinkt makkelijk: verplaats je productie naar een lagelonenland. Toch is offshoring is niet iets wat je zomaar even doet, kies voor een doordachte aanpak. Besteed ook liever geen vitale of onderscheidende bedrijfsprocessen uit, want in landen als China nemen ze het niet zo nauw met het merkrecht. De fabricage van een grote lading producten kun je daarentegen wel weer prima uitbesteden. Neem bijvoorbeeld senz° umbrellas: zij laten hun stormparaplu in China fabriceren, maar maken zelf het ontwerp en houden zo het intellectueel eigendom in eigen beheer.

Maak afspraken over intellectueel eigendomNatuurlijk hebben ze in de fabriek in bijvoorbeeld China wel het ontwerp van jouw product nodig voordat ze het kunnen maken. Denk goed na over de risico’s van namaak en maak hier op papier duidelijke afspraken over met de fabrikant. Je kunt de processen in een ander land nu eenmaal niet zo scherp in de gaten houden.

Bespaar je echt op loonkosten?

De meest gehoorde reden voor het uitbesteden van je productie naar lagelonenlanden is het besparen op loonkosten. Maar vergis je niet: trainingen, zakenreizen, telefoonkosten, de apparatuur en de kwaliteitscontrole kosten ook geld. Offshoring vraagt geduld. Vaak zijn de eerste resultaten pas na maanden zichtbaar. Houd ook rekening met taal- en cultuurverschillen en lange levertijden. 

Een betrouwbare partij vinden voor offshoring

Net als bij het vinden van een handelsagent of distributeur, is het bij het zoeken naar een goede offshorepartner een kwestie van referenties natrekken en zoeken via betrouwbare instanties, zoals ambassades, Agentschap NL, de ondernemerspleinen, (lokale) brancheverenigingen en beurzen. Agentschap NL heeft bijvoorbeeld de Matchmakingfaciliteit (MMF), een programma dat ondernemers uit ontwikkelingslanden en opkomende markten ondersteunt bij het vinden van de juiste zakenpartner in Nederland. Ook handelsmissies kunnen een goede bron van nieuwe 

zakelijke contacten zijn.

Waar kun je verder op letten bij het selecteren van een goede offshore-partij?

  • Is het bedrijf lid van een branchevereniging?

  • Zijn ze ooit slecht in het nieuws gekomen?

  • Wat is het verloop van de medewerkers?

  • Hebben ze een certificering?

  • Rapporteert het bedrijf pro-actief over kwaliteit en

  • duurzaamheid?

  • Wat is het zakelijk netwerk?

(Bron: Maud Oortwijn - Zakendoen over de grens, 2011)

Tip

Reken eerst eens uit hoeveel het zou kosten als je jouw product in Nederland gaat produceren. Offshoring heeft dan wel de naam goedkoper te zijn, maar dat hoeft niet altijd zo te zijn. Bedenk tegen welke minimale prijs je het zelf kunt maken, misschien is automatisering een optie. Agentschap NL heet voortaan RVO Het ‘welbekende’ Agentschap NL is per 1 januari 2014 met de Dienst Regelingen (DR) een samenwerking aangegaan. Wat dienstverlening betreft wijzigt er niet veel, alleen moet u nu bij een ander loket aankloppen, namelijk bij de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO).