Nepfactuur Gemeentegids

Factuur voor zogenaamde vermelding in gemeentegids

02 februari 2016 28 september 2020

Honderden ondernemers hebben een nepfactuur ontvangen voor een vermelding op een website als www.gemeentegids-nederland.nl. Bedrijven als Publicatie & Advies NL, Media & Advies NL en A.O.N. Media sturen een factuur voor deze advertentieplaatsing.

Kleine ondernemers zijn populair doelwit van fraudeurs en oplichters. Een bekende vorm van fraude is de gemeentegids. Je wordt dan gebeld door zogenaamd de gemeentegids, met het aanbod om voor een paar honderd euro in de gemeentegids vermeld te worden. Of je ontvangt ineens een nepfactuur van een mediabedrijf. 

Nepfactuur voor advertentieplaatsing in gemeenten-gidsen.nl

De factuur die ondernemers bijvoorbeeld is voor een advertentieplaatsing op een website als www.gemeente-gidsen.nl of www.gemeentegids-nederland.nl. Echter, de ondernemers hebben nooit opdracht gegeven voor een dergelijke plaatsing. Oftewel: de factuur is nergens op gebaseerd. Heb je ook zo'n factuur ontvangen, dan adviseert de Fraudehelpdesk om opheldering te vragen aan het bedrijf op de volgende manier: Stuur een aangetekende brief, waarin je vraagt waar de factuur op gebaseerd is. Het bedrijf moet je dit kunnen bewijzen, willen ze aanspraak maken op het geld. En aangezien bewijs ontbreekt omdat je nooit een bestelling hebt gedaan, is de kous hiermee als het goed is af. Stuur de brief naar het adres van het mediabedrijf dat bij de Kamer van Koophandel is geregistreerd. Het adres dat op de factuur staat, klopt mogelijk niet.

Telefonisch contact

Telefonisch contact raadt de Fraudehelpdesk af, omdat je met een mondelinge toezegging dat je de factuur niet hoeft te betalen, achteraf weinig kunt. Het is geen bewijs. Een reactie per brief kun je wél overleggen aan de rechter, mocht dat nodig zijn. 

Een ander nadeel van telefonisch contact is dat je het risico loopt dat het zogenaamde advertentiebureau het gesprek opneemt en een eventuele toezegging van jouw kant daarmee kan gebruiken als pressiemiddel om je wél te laten betalen. Deze methode hanteert bijvoorbeeld de Bedrijvengidsonline, een adverteerder waar veel ondernemers nog steeds hinder van ondervinden. 

Wat kun je doen tegen nepfacturen?

Om te voorkomen dat je zogenaamde overeenkomsten of verlengingen van contracten ondertekent of dat je betaalt voor vermelding van je bedrijfsnaam in een bedrijvengids of op een website, is het belangrijk te letten op de volgende zaken:

  • Zet nooit je handtekening onder een overeenkomst die je niet vertrouwt.

  • Betaal nooit zonder meer facturen van een bedrijf waarvan je niet eerder een factuur hebt ontvangen. Let goed op de kleine lettertjes, onder sommige nepfacturen staat piepklein een melding als 'dit is een advertentie'.

  • Ga bij de Fraude Helpdesk na of er meldingen bekend zijn over het bedrijf waar je een dubieuze factuur van hebt ontvangen.

  • Licht je personeel in over acquisitiefraude. Zorg dat je werknemers zich niet onder druk laten zetten snel iets te ondertekenen en leer hen hoe ze acquisitiefraude kunnen herkennen. Vooral in de vakantieperiode slaan dit soort bedrijven toe.  

  • Lees het artikel 'Checklist acquisitiefraude' voor andere tips.