Alles met de crowd

Column | Crowdfunding: heilige graal of oude wijn in nieuwe zakken?

06 september 2017

Crowdfunding, crowdsourcing, crowdforcing: het is duidelijk dat alles rondom het thema ‘crowd’ hot is. Klanten, ambassadeurs, medewerkers, gelijkgestemden en volkomen vreemden worden bij organisaties en creatietrajecten betrokken en moeten dé oplossing leveren voor de problemen waar we in deze barre tijden mee te maken hebben.

We zamelen geld in via crowfunding, bedenken en maken samen de meest fantastische producten via crowdsourcing en maken met massa’s mensen een statement om iets voor elkaar te krijgen via crowdforcing. Stuk voor stuk enorm interessante en krachtige tools waar veel inspirerende succesvoorbeelden bij te vinden zijn.

De bijbel en collecte aan de deur

Maar is dit alles wel zo nieuw? Of is het weer een typisch gevalletje van ‘oude wijn in nieuwe zakken’? Want zeg nu eerlijk: is de collecte aan de deur, niet bepaald een nieuwe techniek, ook niet gewoon een vorm van crowdfunding? En is dé Bijbel, het meest verkochte boek ter wereld welke door zeker 40 (goddelijke geïnspireerde) auteurs is geschreven, niet het eerste gecrowdsourcte boek? En verzamelde Adolf Hitler in de Tweede Wereldoorlog niet ambassadeurs om zich heen om samen een vuist te maken om zijn idealen in de praktijk te brengen?

Betekenis internet

Wat dat betreft is er weinig nieuws aan de horizon. Wat in mijn beleving wél revolutionair is de manier waarop het internet de mogelijkheid om mensen met elkaar te verbinden, te activeren en te betrekken én om je verhaal, ervaring en visie te delen heeft vergroot. En daar kan je hele mooie en goede dingen mee bereiken. Juist het internet zorgt ervoor dat mensen met de juiste ideeën, met oog voor het leveren van toegevoegde waarde voor alle partijen, toegang krijgen tot een enorm publiek.

Brand Expedition

Ik heb dit zelf de laatste twee jaar op kleine schaal aan den lijve ondervonden met mijn Brand Expedition project. Dit project heb ik gebruikt als proeftuin om te experimenteren met –en leren van– nieuwe manieren van samenwerken en waarde creëren. Door mijn verhaal vanaf dag één te delen creëerde ik een mooi aantal ambassadeurs die ik in mijn verhaal betrok waarvan ik te pas en te onpas input en feedback ontving. Via crowdfunding haalde ik bij 171 investeerders de benodigde 20.000 euro op voor de Engelse vertaling van mijn boek en via een Twitter campagne kreeg ik het voor elkaar dat DHL mij voor een dag een vrachtvliegtuig ‘uitleende’ voor een fotoshoot. Toen Sprout mij eind vorig jaar nomineerde voor de titel ‘Beste Ondernemer 2011’, tussen mooie namen als John de Mol en Reinout Oerlemans, zorgden de ambassadeurs, die mijn avonturen toen al ruim een jaar aan het volgen waren, ervoor dat ik op nummer 1 eindigde.

Maximale meerwaarde creëren

Wanneer ik je bovenstaand verhaal vijf jaar geleden had verteld, dan had je mij voor gek verklaard. Wat dat betreft is er dus zeker heel wat veranderd. We leven in een unieke tijd, de mogelijkheden zijn ongekend en hierdoor voel ik mij soms als een kind in een snoepwinkel.

De belangrijkste les die ik heb geleerd wanneer het gaat over het betrekken van de crowd is dat je alleen op lange termijn succes kunt hebben wanneer je je continu bij alles wat je doet dezelfde vraag stelt: “Hoe kan ik maximale meerwaarde creëren voor alle betrokken partijen en op welke manier kan ik podia creëren waarop niet alleen ik, maar ook de samenwerkende partijen hun verhaal kunnen doen?" En ook niet te vergeten: "Hoe kan ik de drempel om mee te doen (of mij te helpen) zo laag mogelijk maken?” Want mensen enthousiast maken is één, maar hier uiteindelijk ook écht iets uit halen, dat is een ander verhaal.

Hoe houden we crowdfunding overeind?

Op dit moment ben ik bezig met een boek over crowdfunding, waarin ik naast mijn eigen ervaringen ook in gesprek ga met mensen die vanuit andere vakgebieden tegen ontwikkelingen rondom ‘de crowd’ aankijken. Omdat er nog een hoop moet gebeuren voordat dit ‘nieuwe’ model ook op lange termijn gaat werken. Ik zit met vragen als "Hoe zit het met belasting?", "Hoe zit het met aansprakelijkheid?" en "Welke rechten hebben investeerders en ondernemers bij crowdfunding?" waar ik in dit boek het antwoord op ga zoeken. Daarnaast ga ik op bezoek bij organisaties in branches die eigenlijk al jarenlang crowdfunden, zoals goede doelen en fundraisers om met hen te bespreken wat crowdfunding-ondernemers van hen kunnen leren. Als laatste ga ik op zoek naar manieren waarop crowdfunding nog meer van waarde kan zijn, zoals marketing, marktonderzoek en het opbouwen van een schare ambassadeurs en fans voor jouw idee. Mijn doel: ervoor zorgen dat crowdfunding niet door de hype wordt verpletterd en ook op lange termijn overeind blijft staan. Om daarnaast het maximale resultaat uit een crowdfunding campagne te halen. Want dat het om meer dan geld alleen gaat is duidelijk.

Auteur

Martijn Arets