Marco Hoogerland: “Houd je energievoorraad op peil”

Masterclass ‘Het licht blijven zien’

22 oktober 2013

Hoe blijf je het licht zien in je onderneming? Hoe houd je je droom voor ogen? Marco Hoogerland sprak hierover met ondernemers tijdens een masterclass ‘Het licht blijven zien’.

“We gaan het niet hebben over cijfers en trends. We gaan het hebben over onszelf.” Zo start Marco Hoogerland zijn masterclass ‘Het licht blijven zien.’ Waar staat dat licht voor? “Ondernemers starten een bedrijf vanuit een idee, een licht, een droom. Die ondernemersdroom blijven zien, kan alleen als je de regie houdt over jezelf.”,

Sporters

Hoogerland is trainer, coach en spreker. In zijn vak komt hij veel in aanraking met topsporters. En wat hem bij deze groep altijd opvalt: “Zij gaan er altijd voor! Die stoppen niet even omdat het financieel niet goed gaat. Zij houden hun droom zo scherp voor ogen en weten daarbij altijd de regie over hun eigen presteren te houden. Die droom moet jij als ondernemer ook voor ogen houden.”

Barrières

Als ondernemer, krijg je te maken met tegenslagen en barrières. Hoogerland maakt voor zijn publiek een onderscheid tussen externe en interne barrières en somt er een aantal op. Externe barrières kunnen zijn ‘de klant wil meer’, ‘anderen begrijpen mij niet’, ‘de nieuwe software werkt niet’ of ‘de markt ligt op z’n gat’. Interne barrières zijn bijvoorbeeld ‘doemdenken’, ‘het hebben van hoge verwachtingen’, ‘ongeduldig zijn’, of ‘een negatief zelfbeeld hebben’.

“Van welke barrières hebben jullie het meeste last?” vraagt Hoogerland aan zijn publiek? “De interne,” krijgt hij als antwoord. “Maar waar praat je liever over?” is wederom een vraag van Hoogerland. “De externe,” wordt in de zaal gezegd. Het is lekker om tegen die externe factoren aan te schoppen. Maar dat soort alibi’s kunnen enorm in de weg zitten.

Duidelijke doelen

Om je niet uit het veld te laten slaan door externe over interne barrières, is het van groot belang je ondernemersdroom voor ogen te houden en de regie over jezelf te behouden. “We hebben mensen geïnterviewd die langdurig succesvol zijn. De factoren die zij noemen voor hun succes zijn: erkenning, geloof in eigen kunnen en duidelijke doelen hebben. Vooral het hebben van duidelijke doelen is belangrijk. Het is de basis van je onderneming. Weten wie je bent, wat je wilt en wat je doel is.”

Energievoorraad op peil?

Een belangrijk tip van Hoogerland om je ondernemersdoel te kunnen verwezenlijken, is zorgen dat je energievoorraad op peil blijft. “Dat doe je door goed voor jezelf te zorgen, op tijd te stoppen, te lachen, genoeg te slapen en te zorgen dat je je kunt ontspannen.” Het licht blijf je alleen zien als je fit blijft en als je de regie over je droom behoudt.