"Factoring verademing in starre landschap van bankiers"

Etienne de Bruijn over financiering van zijn bedrijf

17 december 2012

Ervaren ondernemer Etienne de Bruijn vond acht jaar geleden hét antwoord op zijn financieringsvraagstuk. Via factoring heeft hij altijd voldoende financiële slagkracht. “Zonder SVEA Finans waren we er niet meer geweest.”

Naam: Etienne de Bruijn

Onderneemt sinds: 1992

Onderneming: R&E Services

Product/dienst: Detachering

Werknemers: 80

Te mooi om waar te zijn

Toen De Bruijn ruim acht jaar geleden met de familie Van der Starre van SVEA Finans in gesprek ging over factoring viel hij zowat van zijn stoel. “Dit kan niet, dacht ik. Het intake-gesprek was totaal anders dan ik gewend was bij banken en deze manier van financieren leek te mooi om waar te zijn.” Toch weet De Bruijn nu uit ervaring dat het echt kan. Je facturen direct uitbetaald krijgen en geen omkijken meer hebben naar je debiteurenbeheer. In ruil daarvoor betaal je een percentage van je omzet of een percentage per uitbesteedde debiteur of factuur.

Ideale financieringsvorm

“Wij hebben ons complete debiteurenbeheer aan SVEA over gelaten”, vertelt De Bruijn. “In onze organisatie gaat heel veel geld rond. We hebben 80 mensen in dienst en we factureren vier miljoen euro per jaar. Sommige klanten betalen pas na twee of drie maanden. Dat is voor ons te laat, dan zouden we een enorme buffer moeten hebben om dat op te vangen. Tussenfinanciering door factoring is daarom een ideale optie voor ons.”

Snel en persoonlijk

“SVEA voorziet in onze financieringsbehoefte met de snelheid van het licht”, weet De Bruijn. Iedere week komt hij persoonlijk zijn facturen langs brengen bij het kantoor van SVEA in Reeuwijk. “Voor ik weer terug ben in Rotterdam staat het al op mijn rekening. Ik ben inmiddels een soort vriend van het bedrijf geworden. Er is zoveel persoonlijke aandacht voor je, dat is uniek. Een verademing in het starre landschap van bankiers. Als er wat is spelen ze ook geen paniekvoetbal. Het zijn ondernemers en zoeken altijd naar een goede oplossing.”

Geen debiteurenbeheer

Naast een financieringsoptie is factoring voor R&E Services op zichzelf al rendabel als alternatief voor een eigen debiteurenbeheer. “Als we zelf ons debiteurenbeheer zouden doen, moeten we daarvoor iemand in dienst nemen en daarnaast een debiteurenverzekering afsluiten. Dan zouden we minstens evenveel kwijt zijn.”

Oplossing in zware tijden

“Ik heb alles meegemaakt als ondernemer”, zegt De Bruijn. “Ups en downs. Ik ben zelfs bijna een keer failliet gegaan. De meeste grote banken heb ik van binnen gezien, maar wat mij betreft kunnen ze niet in de schaduw staan van SVEA. Ik heb veel te danken aan hun flexibele en coulante opstelling. Zonder SVEA waren we er niet meer geweest.”

Auteur

Raphael Klees