Elke euro aan export, draagt 66 cent bij aan Nederlandse economie

Dienstensector voegt veel waarde toe aan Nederlandse uitvoer

14 februari 2013

Voor elke euro die we in Nederland exporteren, voegen we 66 eurocent toe aan de Nederlandse economie. Dat betekent dat de totale export voor ongeveer tweederde bestaat uit Nederlandse toegevoegde waarde. De dienstensector speelt daar een belangrijkere rol in dan tot nu toe werd gedacht.

Dit  blijkt uit cijfers van het ING Economisch Bureau uit januari. 

Verenigde Staten, Japan en Verenigd Koninkrijk doen het beter

Van elke euro die we exporteren, houdt de Nederlandse economie dus 66 eurocent over. Die toegevoegde waarde bestaat vooruit uit de lonen van werknemers van exporterende bedrijven en hun toeleveranciers en de winst die deze bedrijven maken. Een groot deel van andere Europese landen en de Verenigde Staten doen dat beter. Zo houden de VS, Japan en het Verenigd Koninkrijk 80 cent over meer over per euro aan export. Nederland komt op de elfde plaats. Hoe dit kan? Nederland doet veel wederuitvoer, onder andere via de haven van Rotterdam. En daar wordt weinig Nederlandse waarde aan toegevoegd. 

DIensten belangrijker voor export dan gedacht

Nederland is een echt dienstenland, maar de export draait vooral om goederen (80 procent). Toch zijn diensten vaak wel een noodzakelijk onderdeel van de uitvoer van producten, zo blijkt uit het onderzoek. Denk maar aan het transport of aan zakelijke diensten. Als je naar de Nederlandse uitvoer kijkt op basis van de toegevoegde waarde, dan blijkt dat bijna de helft (47 procent) uit de dienstensector komt.

VK belangrijkste handelspartner 

Duitsland is traditiegetrouw de belangrijkste handelspartner van Nederland. Maar letten we alleen op het handelsoverschot van de toegevoegde waarde, dan verandert dat beeld. We voeren via de Rotterdamse haven immers veel grondstoffen en chemicaliën door naar onze oosterburen, en daar wordt weinig Nederlandse waarde aan toegevoegd. Kijk je alleen naar de handelsbalans op basis van de toegevoegde waarde, dan is het Verenigd Koninkrijk onze belangrijkste handelspartner. 

Bron: ING Economisch Bureau