Duitsland in trek bij Nederlandse ondernemers

Nederlandse ondernemers vestigen zich graag in Duitsland

22 oktober 2013

Duitsland is populair onder Nederlandse ondernemers. Zo'n 5.350 Nederlandse ondernemers hebben zich gevestigd in Duitsland. Vooral ondernemers uit de dienstverlening wijken graag uit naar onze Oosterburen.

Dat blijkt uit onderzoek van de Nederlands-Duitse Handelskamer (NDHK). Deze 5.350 Nederlandse ondernemers zijn vooral actief in de dienstverlening (1.218), handelsbemiddeling en groothandel (977), vastgoed (448), detailhandel (241) en de bouwsector (232).

Populaire steden

De steden waar ondernemers uit Nederland zich graag vestigen zijn Düsseldorf (337), Frankfurt am Main (330), Berlijn (258), Hamburg (210) en München (152). 

Duitsland iets voor jou?

Heb je ook ondernemingsplannen richting onze oosterburen? De gratis downloadbare Business guide Duitsland biedt je praktische hulp. Erin staat tips van ondernemers die je voor gingen en informatie over onder meer de Duitse cultuur, de manier waarop zakendoen in Duitsland werkt en de kansen die het land biedt. 

2.200 Duitsers in Nederland

Omgekeerd is Nederland óók in trek bij Duitse ondernemers. Duitse bedrijven investeren graag in Nederland. Zo'n 2.200 Duitse ondernemingen zijn in Nederland gevestigd. 51 procent daarvan is ook in Duitse handen. Volgens directeur Axel Gerberding van NDHK is Nederland zo populair onder Duitse investeerders omdat Nederland een belangrijke logistieke 'hubfunctie' vervult voor het achterland. 

Zuid-Holland meest in trek 

De provincie Zuid-Holland is topfavoriet bij de Duitsers: hier zijn 454 Duitse dochterbedrijven gevestigd. Het minst interessant vinden onze Oosterburen Flevoland. Daar zijn negen vestigingen. 

Interessante sectoren

De meeste Duitse dochterbedrijven zijn actief in de dienstverlening (315), handelsbemiddeling en groothandel (309) en machinebouw (214). Ook geliefde branches zijn transport & logistiek (161) en de chemische industrie (120).

Auteur

Lenneke Arts