Kwart ondernemers handelt al internationaal

Meeste ondernemers laten buitenlandse kansen nog liggen

29 november 2013

Een op de vier ondernemers is al internationaal actief, blijkt uit onderzoek van de Kamer van Koophandel. De meeste ondernemers handelen binnen Europa, al is Azië ook sterk in opkomst als handelspartner.

Dat blijkt uit onderzoek onder het ondernemerspanel van de Kamer van Koophandel, waarvoor aan zevenduizend ondernemers is gevraagd een online vragenlijst in te vullen.

Van de ondernemers die al internationaal actief zijn, importeert iets meer dan de helft (54 procent) goederen. 8 procent importeert diensten. Iets minder dan de helft, 40 procent, exporteert goederen. Een op de drie ondernemers die internationaal actief is, exporteert diensten.

Handelspartners

De meeste ondervraagden handelen binnen Europa, met Duitsland en België als belangrijkste handelspartners. Buiten Europa wordt vooral gehandeld met Azië, Afrika en Amerika. De interesse voor handel met de Verenigde Staten neemt voor het eerst licht af.

Wil jij internationaal ondernemen? Houd dan mkbservicedesk.nl in de gaten. Samen met kennispartner TNT Express lanceert MKB Servicedesk de campagne Verover Nieuwe Markten. Jij krijgt een persoonlijke website op verovernieuwemarkten.nl en maakt kans op de MKB Export prijs.

Auteur

Marlou Visser