Handelsmissie Brazilië - wat heeft het opgeleverd?

Zes maanden na de grootste handelsmissie ooit

01 december 2017

Bijna 160 bedrijven gingen in het kielzog van het kroonprinselijk paar, minister Lilianne Ploumen en MKB-Nederland-voorzitter Hans Biesheuvel in november naar Brazilië. Wat heeft de missie nu - zes maanden later - opgeleverd?

Dirk Jan Kootstra, directeur van Pontis Engineering, is zes maanden later opnieuw in Brazilië. Hij helpt bedrijven bij het ontwikkelen van grootcomposiet, vezelversterkende producten en is op het moment in Brazilië om te assisteren bij het opzetten van de productie van 60-meterwieken voor windmolens. 

Deuren geopend

Pontis is actief in de windenergie, maar Kootstra vertelde in november graag meer te doen met plezierjachten, iets waar in Brazilië veel vraag naar is. De handelsmissie heeft duidelijk deuren voor hem geopend in Brazilië, zegt Kootstra. Robert Verhoeve, onder meer als bedrijfsconsultant actief in Brazilië, ziet dat ook. "Dat het kroonprinselijk paar is langsgekomen, was bijna magisch voor Brazilianen. Dat heeft heel veel effect gehad.'

Mathijs Affourtit en Hans Peter Poelstra zijn verbonden aan de Vrije Universiteit in Amsterdam en in Brazilië om onderzoek te doen in het kader van het Amsterdam Research Project, dat dit jaar plaatsvindt in Brazilië. Zij ondersteunen Nederlandse bedrijven met onderzoek en contact met de juiste instanties. 

Relaties

Er liggen veel kansen in Brazilië, zeggen de ondervraagden. Maar het is niet zo eenvoudig om voet aan de grond te krijgen. "Corruptie en bureaucratie werken belemmerend," zegt Affourtit. "In Brazilië gaat het allemaal om relaties," zegt Verhoeve. "Je moet mensen persoonlijk leren kennen en ook overdrijven: het is een enorm privilege om u te leren kennen. In Nederland zou je zeggen: aangenaam."

Als Verhoeve Brazilië in één woord zou moeten omschrijven, zegt hij vrijheid. Daarna komt ondernemerskansen. Ook Kootstra is positief. "Je kunt hier kansen pakken, maar ook heel erg genieten van de cultuur. Dat moet je niet vergeten.'

Bespaar nu 30.000 euro op transportkosten!

Zie jij ook kansen in het buitenland? Doe mee met MKB Export Award en win de hoofdprijs. Met de MKB Export Award zet je jouw bedrijf op de wereldkaart en geef je jouw internationale ambities een vliegende (door)start. Je maakt kans op vervoer van pakjes en vracht ter waarde van 30.000 euro van TNT Express, een Zakenpartnerscan van AgentschapNL en een taalcursus bij de nonnen in Vught.

Auteur

Marlou Visser