Minister Ploumen opent hangout over ondernemen in Polen

Hoe ondersteunt de ambassade ondernemers die naar Polen willen?

29 november 2013

Een verrassing in de MKBuzz - minister Lilianne Ploumen en MKB-Nederland-voorzitter Hans Biesheuvel komen een kijkje nemen. De minister opende en passant de hangout over ondernemen in Polen en de ondersteunende rol van de Nederlandse ambassades.

Business guide Polen

"Goedemorgen vanuit de MKBuzz in Utrecht. Met deze bus gaat MKB-Nederland-voorzitter Hans Biesheuvel heel Nederland doorkruisen om ondernemers te bereiken. Ik weet zeker dat hij na alle provincies te hebben doorkruisd, ook via Duitsland jullie kant uitkomt", zei minister Ploumen.

Ambassade

Daarmee opende de minister de hangout over ondernemen in Polen met Anneke Adema, hoofd van de economische afdeling van de Nederlandse ambassade en Huub Droogh, landschapsarchitect van kantoor Rothuizen van Doorn 't Hooft, dat een kantoor heeft in de Poolse stad Poznan. 

Droogh werkt aan een project van Partners voor Water en stelt een advies op om de stad Bydgoszcz beter te beschermen tegen het water van de Brda. Voor bedrijven in de watersector liggen veel kansen in Polen, vertelt Adema. Nederlanders kunnen veel kennis bieden om overstromingen, die in 2010 nog voor grote problemen zorgden, in de toekomst te voorkomen.

Pak de kansen

Ook voor andere ondernemers liggen er veel kansen in Polen, zegt Adema. "Het land heeft een van de beste investeringsklimaten. Het is voor Nederland een vrij nabije markt. Ook is de infrastructuur sterk verbeterd en zijn Polen harde werkers. Daarnaast liggen de lonen nog relatief laag.' 

Nederlanders kunnen vooral hoogwaardige kennis bieden, zegt Droogh. "Polen groeit heel hard, maar wel vooral op eigen kracht. Wij kunnen hier ook kansen pakken, maar vooral in de niches waar we ons in hebben gespecialiseerd. Waterveiligheid is wel zo'n sector."

De Nederlandse ambassade in Warschau kan ondernemers die naar Polen willen, op verschillende manieren ondersteunen. Met informatie, marktscans en ondersteuning bij zaken als vergunningsverlening, vertelt Adema.

Bespaar nu 30.000 euro op transportkosten!

Zie jij ook kansen in het buitenland? Doe mee met MKB Export Award en win de hoofdprijs. Met de MKB Export Award zet je jouw bedrijf op de wereldkaart en geef je jouw internationale ambities een vliegende (door)start. Je maakt kans op vervoer van pakjes en vracht ter waarde van 30.000 euro van TNT Express, een Zakenpartnerscan van AgentschapNL en een taalcursus bij de nonnen in Vught.

Auteur

Marlou Visser