Efficiënt werken: benut je bioritme

Vergroot de effectiviteit binnen je bedrijf

12 juni 2017

Ook al leef je misschien niet om te werken, zonder energie op kantoor zitten is ook niets. Hoe kun je je dagen zo inrichten dat het je werk ten goede komt, zonder de balans met je privéleven te verliezen? En hoe kun je collega’s en werknemers stimuleren hetzelfde te doen?

Whitepaper Customer Relationship Management (CRM)

Heb jij dé oplossing gevonden om efficiënt te werken? Door slim en efficiënt gebruik te maken van ICT? Dan is de MKB IDEE Verkiezing vast iets voor jou! Doe mee aan de verkiezing en maak kans op media-aandacht ter waarde van 12.500 euro! 

Sta jij iedere ochtend te springen naast je bed; klaar om alles uit de dag te halen? Of moet je op gang komen en ben je pas op dreef rond 17.00 uur, terwijl het kantoor alweer leegstroomt? In vacatures vind je steeds vaker de eis: ‘geen negen tot vijf-mentaliteit’. Vaak een nietszeggend zinnetje, want in de praktijk zijn de standaard kantoortijden nog altijd van kracht. Toch is een langzame verandering zichtbaar, waarbij het patroon van negen tot vijf inmiddels iets verbreed is in Nederland.

Weg met negen tot vijf

Uit onderzoek (Mozy, 2012) blijkt dat tweederde van de leidinggevenden in Nederland het niet erg vindt als medewerkers later op kantoor verschijnen. Ze gaan ervan uit dat werknemers vanuit huis of onderweg al begonnen zijn met hun werk. Het is een eerste stap in het tijdperk van mobiel werken. In Nederland mogen we overigens niet klagen, als het gaat om werkethiek. Nederlandse medewerkers starten gemiddeld op kantoor om 08:04 uur. Dat is negen minuten eerder dan het wereldwijde gemiddelde. Nederlanders verlaten de werkvloer om 17:04 uur, maar werken dan bijna nog een uur door op een andere locatie. Dit extra werken wordt erkend door de leidinggevenden: bijna driekwart (73 procent) gaat ervan uit dat medewerkers buiten de standaard werktijden ook nog werk verrichten.

Denk aan je bioritme

De mentaliteit van werkend Nederland is dus al aan het veranderen, maar werken we ook efficiënter? De ene werknemer presteert uitstekend tussen negen en vijf, maar de ander komt ‘s avonds pas het beste tot zijn recht. Vermoeidheid en gebrek aan energie zijn belangrijke tijdverslinders binnen een organisatie. Als je moe of duf bent, kost alles immers meer tijd. Het loont om je eens te verdiepen in je bioritme of innerlijke klok. Wat zijn jouw piekmomenten van de dag? Test je bioritme en benut je biologische klok optimaal. Online zijn er verschillende tests te vinden, bijvoorbeeld op Psychologiemagazine.nl.

Fysiek en mentaal fit

En wat voor jou geldt, geldt natuurlijk ook voor de rest van je organisatie. Iedereen heeft een interne biologische klok met zogeheten ‘circadiaanse ritmes’. Deze klok heeft invloed op een aantal lichaamsfuncties en ook op je gedrag. Hartritme en bloeddruk vertonen in het algemeen een piek aan het eind van de ochtend of het begin van de middag en zijn het laagst tussen 2.00 en 4.00 uur in de nacht. Ook de lichaamstemperatuur varieert met ongeveer 0,5 graden celsius per dag; hij is 's morgens vroeg het laagst en laat in de middag het hoogst. De geestelijke en fysieke alertheid stijgt normaal tijdens de ochtenduren en kent een inzinking aan het begin van de middag. Iemand die rond 7.00 uur opstaat heeft tussen 11.00 en 13.00 uur de meest productieve uren. Daarna zak je even in en tussen 16.00 en 18.00 uur stijgt de alertheid weer. Dit heeft te maken met de afscheiding van bepaalde hormonen gedurende de dag.

Pauze en voeding

Hoe kun je hier optimaal gebruik van maken?

Lees het artikel 'Efficient werken: pauze en voeding' met praktische tips om meer uit je dag te halen.

Lees ook het interview met specialist Annemiek Tigchelaar over efficienter werken en organiseren.

Auteur

Raphael Klees