"Het WK en de Spelen in Brazilië, daar wil ik bij zijn"

Ondernemer in beeld: Hubert von Heijden van Flexotels

26 juni 2013

Mobiele hotelkamers die je snel kunt neerzetten en na gebruik weer kunt inklappen en meenemen. Ondernemer Hubert von Heijden merkte dat hier behoefte aan is en richtte in 2009 Flexotels op. De verplaatsbare accommodaties worden vooral gebruikt rond grote muziek- en sportevenementen in binnen- en buitenland.

Naam: Hubert von Heijden

Bedrijfsnaam: Flexotels

Bedrijfsvorm: B.V.

Opgericht: 2009

Personeel: 4 vast, in het seizoen zo'n 25

De eerste grote klus voor Flexotels was muziekfestival Lowlands, in 2010 waar het bedrijf de accommodaties neerzette voor de beveiligers van het festival. Al snel volgden klussen in het buitenland. In de mobiele hotelkamers zijn twee bedden, stoelen, een tafel en een klerenkast aanwezig. Ook is er elektriciteit en licht. Daarmee zijn de accommodaties een stuk comfortabeler dan een tent. Voor organisatoren scheelt het dat zij hun personeel niet hoeven te vervoeren. Na gebruik zijn de kamers inklapbaar en kunnen zij met twintig op een vrachtwagen weer worden vervoerd.

Groei

"Het gaat goed, we zijn flink aan het groeien", vertelt directeur Von Heijden (49). "In drie jaar zijn we erin geslaagd een kleine winst te realiseren, daar zijn we als innovatief bedrijf met een nieuw concept natuurlijk trots op. We willen graag verder uitbreiden. Op dit moment hebben we distributeurs in Frankrijk en Duitsland. We hebben ook projecten gedaan in België, Engeland Zwitserland en gaan dit jaar ook naar Hongarije. Ik wil graag nog distributiecentra openen in zuid-Duitsland, Zuid-Frankrijk en Engeland. Vanuit elk centrum hebben we dan een actieradius van ongeveer duizend kilometer. Nu kunnen we sommige projecten niet aannemen omdat het te ver reizen is, dan kunnen we een groter deel van Europa bedienen."

Naast Europa wil Von Heijden graag naar Amerika, Australië en vooral Brazilië veroveren, waar in 2014 het WK voetbal en in 2016 de Olympische Spelen worden georganiseerd. "In 2012 waren we aanwezig op de Olympische Spelen in Londen. Daar zijn veel opdrachten en aanvragen uit voortgekomen. We willen in 2016  ook heel graag in Brazilië aan de slag, dus we zijn hard op zoek naar zakenpartners in dit land. In Europa lukt het ons meestal zelf wel, maar ik spreek geen Portugees en heb wel betrouwbare partners nodig als we onze kamers gaan verschepen naar Zuid-Amerika. Mogelijk willen we de hotelkamers hier ook laten maken, maar dat gaan we allemaal in de komende tijd bepalen."

Handelspartners

Om in Brazilië voet aan de grond te krijgen heeft Von Heijden een zakenpartnerscan door AgentschapNL laten doen. "We zijn hier op zoek naar betrouwbare afnemers en distributeurs die onze activiteiten in Brazilië kunnen opzetten. In Europa komen we er wel uit, maar voor de verdere markten schakel ik alle hulp in die we kunnen krijgen. Ambassades, AgentschapNL en de Netherlands Business Support Offices kunnen ons daarbij ondersteunen. Je krijgt geen handelspartners op een presenteerblaadje, maar wel een mooi overzicht van de markt en je weet waar je kunt beginnen."

De komende jaren wil Von Heijden gebruiken om zijn product in een groter deel van Europa aan te kunnen bieden en meer functies te ontwikkelen, zodat de accommodaties breder kunnen worden ingezet. "We krijgen wel eens aanvragen uit bijvoorbeeld de bosbouw of fabrieken die compounds willen aanleggen voor medewerkers. Die markt willen we ook kunnen bedienen. Maar eigenlijk willen we vooral zo kunnen doorgaan: we hebben de eerste twee jaar gebruikt om samen met klanten ons product te verbeteren. Dat staat nu en we kunnen er geld mee verdienen. Daar ben ik ook gewoon heel erg trots op."

Bespaar nu 30.000 euro op transportkosten!

Zie jij ook kansen in het buitenland? Doe mee met MKB Export Award en win de hoofdprijs. Met de MKB Export Award zet je jouw bedrijf op de wereldkaart en geef je jouw internationale ambities een vliegende (door)start. Je maakt kans op vervoer van pakjes en vracht ter waarde van 30.000 euro van TNT Express, een Zakenpartnerscan van AgentschapNL en een taalcursus bij de nonnen in Vught.

Auteur

Marlou Visser