Technologische sector sterk internationaal actief

60 procent van omzet komt uit het buitenland

11 december 2015

Technologische bedrijven genereren 60 procent van hun omzet (60 miljard euro) in het buitenland en maken daarmee ongeveer een achtste uit van de totale Nederlandse export. Dat blijkt uit onderzoek van technologische ondernemersorganisatie FME-CWM onder haar leden.

De exporteurs in de technologische industrie zijn gemiddeld in meer dan twintig landen actief.  De meeste producten gaan naar andere Europese landen, vooral Duitsland. Ook China en Rusland horen bij de tien belangrijkste exportbestemmingen. Daarnaast komen Brazilië en India op en is 30 procent van de bedrijven al actief in ontwikkelingslanden.

Barrières waar de ondernemers in het buitenland tegenaan lopen, zijn douaneprocedures, bureaucratie, onduidelijke regels en afwijkende technische standaarden.

Diplomatieke posten

Om ondernemers hiermee te helpen, pleit FME-voorzitter Ineke Dezentjé-Hamming voor goede ondersteuning vanuit de diplomatieke posten. Ze waarschuwt voor bezuinigingen, die minister Frans Timmermans (Buitenlandse Zaken) deze week waarschijnlijk zal aankondigen.

Dezentjé: "De export is sterk, maar kwetsbaar. We kunnen niet genoeg benadrukken dat de wereldwijde aanwezigheid van Nederlandse (economische) diplomaten in de wereld cruciaal is voor de internationale handelsbelangen van het Nederlands bedrijfsleven, en dus voor de verdienkracht van ons land."

Auteur

Marlou Visser