Export Nederlandse goederen licht toegenomen

Vooral doorvoer van brandstof zorgt voor exportgroei

29 november 2013

In vergelijking met begin 2012 is de Nederlandse handel in januari en februari dit jaar met 2,5 procent gegroeid. De toename komt echter vooral door de gestegen doorvoer van minerale brandstoffen. De export van Nederlandse producten is slechts met 0,3 procent gegroeid in een jaar. Dat blijkt uit cijfers van ING Economisch Bureau.

De Nederlandse export bestaat voor ongeveer de helft uit producten die in Nederland zijn geproduceerd, de rest is doorvoer uit andere landen. In januari en februari dit jaar werd voor 39,1 miljard euro geëxporteerd, 134 miljoen euro meer dan in de eerste twee maanden van 2012.

De uitvoer van producten die niet conjunctuurgevoelig zijn, zoals voedsel, drank, tabak, oliën, vetten en levende dieren groeide veel sterker dan producten die wel gevoelig zijn voor economische ontwikkelingen, zoals machines, vervoermiddelen, fabrikaten en grondstoffen.

Chemisch

Uitzondering is de uitvoer van chemische producten. Normaal gesproken reageert deze vraag ook sterk op conjunctuurschommelingen, maar het afgelopen jaar kende de export een groei van 4,7 procent. Dit komt volgens ING waarschijnlijk door de hogere productie van eind 2012. 

De export van producten die niet in Nederland zijn geproduceerd, steeg met 5,2 procent ten opzichte van vorig jaar. Dit heeft een minder groot effect op de economie dan de export van het Nederlands product, maar betekent wel dat de havens van Amsterdam en Rotterdam wereldwijd steeds belangrijker worden. 

Bespaar nu 30.000 euro op transportkosten!

Doe mee met MKB Export Award en win de hoofdprijs. Met de MKB Export Award zet je jouw bedrijf op de wereldkaart en geef je jouw internationale ambities een vliegende (door)start. Je maakt kans op vervoer van pakjes en vracht ter waarde van 30.000 euro van TNT Express, een Zakenpartnerscan van AgentschapNL en een taalcursus bij de nonnen in Vught.

Auteur

Marlou Visser