"Handelsakkoord met Amerika is hard nodig"

MKB-Nederland pleit voor akkoord EU en VS

29 november 2013

MKB-Nederland, werkgeversorganisatie VNO-NCW en handelsorganisatie ICC Nederland pleiten voor het sluiten van een optimaal handelsakkoord tussen de Europese Unie en de Verenigde Staten. Het akkoord is hard nodig om de positie van het Europese bedrijfsleven op het wereldtoneel te beschermen.

Maandag 8 juli starten de onderhandelingen voor een nieuw handelsakkoord.  Hierin wordt onderhandeld over de opheffing of vermindering van handelsbelemmeringen als invoerrechten, om ondernemen over de grens makkelijker te maken.

Volgens VNO-NCW-voorzitter Bernard Wientjes, die namens de drie organisaties spreekt, is het akkoord essentieel om te voorkomen dat het Europese bedrijfsleven wordt weggeconcurreerd. 

Akkoorden met Azië

Amerika werkt namelijk ook aan een vrijhandelsakkoord met alle landen die aan de Grote Oceaan grenzen, behalve China. In Azië willen China, Japan en Korea een vrijhandelsakkoord sluiten.

De Europese Unie moet hier ook akkoorden mee sluiten om haar positie te behouden, vinden MKB-Nederland, VNO-NCW en ICC Nederland. Zeker met Japan willen de organisaties op korte termijn om tafel.

Exportland

Vooral voor exportland Nederland is een handelsakkoord belangrijk. Volgens onderzoeksbureau Ecorys kan het ons jaarlijks 1,5 tot 4 miljard euro opleveren als de Europese en Amerikaanse markten verder integreren.

De insteek van de Nederlandse regering is dan ook een veelomvattend en ambitieus akkoord te sluiten, laat minister Lilianne Ploumen weten. Amerika is op dit moment de vijfde handelspartner van Nederland, zowel op het gebied van import als export.

Frankrijk ligt dwars. Het land wil de culturele sector uitsluiten van vrijhandel. De vrees is echter dat Amerika ook hindernissen zal opwerpen als de culturele sector wordt uitgesloten, en dat dit het Europees bedrijfsleven zal schaden.

Auteur

Marlou Visser