Ondernemers met premier op handelsmissie naar Antillen

Hans Biesheuvel: Springplank naar Zuid-Amerika

16 juli 2013

In het kielzog van premier Mark Rutte en MKB-Nederland-voorzitter Hans Biesheuvel zijn zeven bedrijven deze week op handelsmissie naar de Antillen. Biesheuvel prijst de ondernemerscultuur op de eilanden en ziet mogelijkheden om samen geld te verdienen: de eilanden kunnen fungeren als springplank naar de groeiende economieën in Zuid-Amerika.

De delegatie is zaterdag 13 juli aangekomen op  Aruba en reist vervolgens door naar Curacao, Bonaire, Sint Maarten, Saba en Sint Eustasius. De missie heeft het karakter van een kennismaking. De premier is nog niet eerder op de eilanden geweest, die onderdeel zijn van het koninkrijk Nederland.

Springplank

Naast kennismaken is er tijdens de missie veel aandacht voor het bedrijfsleven op de eilanden en economische samenwerking. De eilanden kunnen voor Nederlandse bedrijven een springplank vormen naar de groeiende economieën van Brazilië,Mexico, Colombia en Panama. Dat is de reden waarom MKB-Nederland-voorzitter Hans Biesheuvel aansluit.

Naast grote bedrijven als KLM en Rabobank doen ook mkb-bedrijven Multipost en opleidingscentrum De Baak mee op de missie. VolgensBiesheuvel zijn er op de Antillen voldoende mogelijkheden voor het Nederlandse mkb om te investeren en te ondernemen en kunnen beide regio's profiteren van meer samenwerking.

Speciale status

Aruba, Curacao en Sint Maarten zijn sinds 2010 autonome landen binnen het koninkrijk der Nederlanden. Bonaire, Saba en Sint Eustasius hebben de status van een bijzondere gemeente.

De eilanden maken ook deel uit van de Europese Unie, al hebben zij de bijzondere LGO-status (landen en gebieden overzee). Dit betekent dat de eilanden geen onderdeel zijn van de interne Europese markt, maar dat er wel handelsvoordelen zijn, zoals importeren zonder invoerheffingen. Op de zes eilanden wonen iets meer dan 200.000 inwoners.   

Benieuwd naar wat de missie oplevert? Hans Biesheuvel en Arko van Brakel,  directeur van De Baak en mee op de missie, vertellen maandag in een hangout welke kansen er op de Antillen liggen!

Auteur

Marlou Visser