Zonnepanelen populair, vooral in oost-Nederland

Overijssel en Gelderland meest actief als energieproducent

13 november 2013

Bijna 100.000 Nederlandse bedrijven en consumenten hebben een installatie om zonne-energie op te wekken. Samen zorgen zij voor 347 megawatt aan duurzame energie, genoeg voor ook ongeveer 100.000 huishoudens.

De gezamenlijke netbeheerders hebben de energieproductie in kaart gebracht. In de provincies Gelderland en Overijssel wordt de meeste schone energie geproduceerd. De netbeheerders letten niet alleen op niet zonnepanelen, maar ook warmtekrachtkoppelingen, windmolens en waterkrachtinstallaties.

De netbeheerders hebben de website energieleveren.nl opgericht, waar je je installatie kunt aanmelden. Zo houden zij zicht op alle energieproducenten en kan de energieproductie hierop worden aangepast.

Windmolens leveren veel op

Verreweg de meeste duurzame energie-installaties zijn zonnepanelen, 93.233 van de 95.486. Windmolens leveren het meest op. 971 installaties wekken 1,415 megawatt aan energie op. Waterinstallaties hebben het hoogste rendement. Dertien aangemelde installaties zorgen voor 36 megawatt aan energie.

Goedkope panelen

Er was sprake dat zonnepanelen veel duurder zouden worden, omdat de EU flinke importheffingen wilde leggen op goedkope Chinese panelen. Dit gaat niet door, China en EU-commissaris Karel de Gucht hebben een compromis bereikt waarvan volgende week de details duidelijk zouden worden. 

Wil jij ook energie produceren? Er bestaan diverse subsidieregelingen die dit voordeliger maken. Hier vind je een overzicht.

Auteur

Marlou Visser