Exporterende sectoren kunnen groei verwachten

Sectoren profiteren van aantrekkende wereldeconomie

29 november 2017

In de tweede helft van 2013 zullen de sectoren die sterk afhankelijk zijn van export weer gaan groeien. Dat voorspelt het ING Economisch Bureau in haar kwartaalbericht voor de sectoren. De sectoren industrie, groothandel en transport zullen het komende halfjaar al herstellen en in 2014 weer gaan groeien.

Voor heel 2013 voorspellen de economen van ING nog krimp. Maar hoopvolle signalen uit Amerika en vooral de licht optimistische berichten uit de eurozone zorgen ervoor dat exporterende bedrijven in de tweede helft van het jaar én in 2014 weer winst kunnen gaan maken.

Europese groei

"De meeste sectoren exporteren toch binnen de Europese Unie en daar zien we dat bijvoorbeeld de Duitse industrie aantrekt en ook dat de Britse industrie het ook best goed doet. Dat zijn goede signalen voor Nederland", licht senior econoom Jurjen Witteveen toe. "Ook de economische groei in Amerika is belangrijk, vooral voor bijvoorbeeld de maakindustrie en machinebouwers." Bedrijven die zich op Azië richten, doen het eveneens goed. De groei van Aziatische economieën zwakt af, maar ze groeien nog steeds. Het effect van opkomende economieën als Brazilië op de Nederlandse economie noemt Witteveen beperkt. "Daar liggen natuurlijk wel kansen, maar het is niet zo makkelijk om daarheen te exporteren. Wat er in de eurozone gebeurt, is voor ons veel belangrijker."

Bezuinigingen

Sectoren die het vooral van de binnenlandse markt moeten hebben, zoals de bouw, detailhandel en de publieke sector, staan er minder rooskleurig voor. Voor deze sectoren wordt in 2014 nog krimp voorspeld. Zij lijden onder bezuinigingen vanuit de overheid en een laag consumentenvertrouwen. 

Auteur

Marlou Visser