Zonnepanelen: hoe werkt het precies?

Wat heb je nodig en hoe werken ze optimaal?

12 juli 2018

Heb jij een eigen bedrijfspand? Dan kun je overwegen hier zonnepanelen op te leggen. Dit zorgt in de toekomst voor een flinke besparing op je energiekosten en is goed voor je imago als maatschappelijk verantwoord ondernemer. Lees hoe het plaatsen van zonnepanelen precies in zijn werk gaat.

Energiebesparende maatregelen 2019

Huur je je bedrijfspand? Dan zul je de aanschaf van zonnepanelen met de eigenaar moeten overleggen. Voor hem is het een goede investering om zonnepanelen aan te schaffen, omdat het gebouw daarmee aantrekkelijker wordt voor huurders. Met het huidige ruime aanbod van bedrijfsruimte is dat de moeite van het overwegen waard.

Eisen aan het dak

Zowel op platte als op schuine daken kun je zonnepanelen leggen. Op platte daken moet je ze schuin rechtop zetten. Dit heeft als voordeel dat je zelf de hellingshoek kunt kiezen. Een hoek van 36 graden geeft het beste rendement, maar zonnepanelen kunnen op alle schuine daken met een hoek tussen 20 en 60 graden worden geplaatst. Het rendement is dan ongeveer 5 procent lager.

Rendement

Het maakt voor de zonnepanelen niet uit of er dakpannen, leisteen of golfplaten op je dak liggen.  Probeer er wel voor te zorgen dat de panelen zoveel mogelijk in de zon liggen. Het meeste rendement behaal je dus als de zonnepanelen meedraaien of als dat niet kan, in zuidelijke richting worden geplaatst.

Let ook op schaduwen van bijvoorbeeld kerktorens en andere gebouwen. En voorkom dat er vuil, sneeuw of bladeren op de panelen kan vallen of blijven liggen. 

Kosten

Hoe duur een zonnepaneel is, hangt af van de efficiëntie en de kwaliteit en garantie. Je betaalt meestal per wattpiek (Wp). Een goedkoop zonnepaneel kost ongeveer een euro per wattpiek, exclusief btw. Om de energie voor een gemiddeld huishouden van vier personen op te wekken, heb je zo'n 4000 wattpiek nodig. Dat zijn ongeveer vijftien tot twintig zonnepanelen.

De omvormer kost ook zo'n 0,35 euro per wattpiek, grotere apparaten zijn efficiënter. Installatie kost doorgaans rond de 100 euro per paneel en ook aan bekabeling, bezorging en aanpassing van de meterkast ben je een paar honderd euro kwijt.

Vergunning

Je hebt geen vergunning nodig om zonnepanelen te mogen plaatsen. Alleen als je gebouw een monument is of hoort bij een beschermd stads- of dorpsgezicht, heb je toestemming nodig van je gemeente. Je gemeente weet of jouw bedrijf hier onder valt.

Hoeveel panelen?

Op een schuin dak heb je ongeveer 1,5 vierkante meter per zonnepaneel nodig. Op een plat dak is dit ongeveer 2,5 vierkante meter, omdat je moet voorkomen dat de panelen schaduw op elkaar werpen. Zorg er ook voor dat de panelen en de omvormer hun warmte kwijt kunnen, dus dat er voldoende ruimte is voor ventilatie. 

De meterkast

Als je zelf energie gaat produceren, heb je een meter nodig die ook terug kan lopen of de geleverde stroom kan meten. Je netbeheerder kan je eventueel aan een andere meter helpen. Om brandgevaar terug te dringen, is het misschien handig een extra groep te installeren. Als je meer dan 600 Wp vermogen produceert, is dit zelfs verplicht. 

Zijn zonnepanelen een goede optie voor jou? Kijk hier voor een overzicht van de subsidies die je hiervoor kunt aanvragen!

Auteur

Marlou Visser