Haags schoonmaakbedrijf gaat poetsen in Afrika

MKB Export Award-deelnemer vindt ondernemen in Afrika een makkie

11 april 2018

Ondernemer Philip van den Beemt, eigenaar van schoonmaakbedrijven in de regio's Haaglanden en Rijnmond, richt zijn zwabber nu op Afrika. Sinds een paar weken is hij namelijk partner van nieuw op te richten schoonmaakbedrijven in Kampala, de hoofdstad van Uganda. "In Europa groeit de economie niet meer zo hard, in Afrika wel. Daar willen we van meeprofiteren."

Naam: Philip van den Beemt

Bedrijfsnaam: UrAguru Holding

Bedrijfsvorm: bv

Opgericht: 1997

Aantal werknemers: 8-9

Het nieuwste bedrijf van Philip van den Beemt (54) is nog maar een paar weken oud, maar nu al is de ondernemer razend enthousiast over het opzetten van een bedrijf in Uganda. "Via de organisatie Emerging Markets Africa (EMSA) ben ik in contact gekomen met een partner in Kampala: M & N Services, een Afrikaans bedrijf in ongediertebestrijding en schoonmaak. Wij kunnen hen mensen, middelen en veel kennis bieden over duurzame interieurverzorging. Wat we samen gaan oprichten is een franchiseformule: UrAguru (you are a guru) Facility Services Uganda en een bedrijf dat glas- engevelreiniging gaat aanbieden. Gevelreiniging bestaat nog niet in Uganda, dus die dienst biedt ons veel kansen in dit land."

Internationale uitbreiding

Van den Beemt wilde al langer internationaal ondernemen. "Ik had niet verwacht dat het zo makkelijk zou gaan. We hebben een goede partner gevonden en hebben allebei de intentie om zo snel mogelijk te beginnen. De afspraken moeten nog verder geformaliseerd worden, maar ik heb goede hoop dat we in september van start kunnen gaan.

Daarbij: de overheid, zowel die van Nederland als die van Uganda, stimuleert investering in Afrikaanse economieën."

Vertrouwen

De ondernemer vertrouwt zijn Afrikaanse zakenpartners. "We zijn bij elkaar geïntroduceerd door de EMSA, dat wekt sowieso vertrouwen. En ik ben laatst een week op bezoek geweest. Het vertrouwen is wederzijds, merkte ik. We gaan daarom een volwaardig 50/50 partnership aan."

De Nederlandse en Ugandese ondernemers zullen intensief contact met elkaar onderhouden via videoconferencing en internet. En Van den Beemt verwacht regelmatig naar het oost-Afrikaanse land af te reizen. "Verder zullen onze mensen regelmatig naar Uganda gaan om de medewerkers daar te trainen en op te leiden. Om het Afrikaanse personeel onze technieken aan te leren, exporteren we schoonmaakattributen vanuit Nederland waar we in Uganda ook mee gaan werken."

MKB Export Award

Het winnen van de MKB Export Award, een tegoed van 30.000 euro om goederen te versturen met TNT Express, een taalcursus van Regina Coeli en een Zakenpartnerscan van AgentschapNL, zou veel betekenen voor het pas opgezette bedrijf. "Financiering is voor elke ondernemer op dit moment moeilijk. Ik zet dit bedrijf nu vooral op met eigen geld, maar daar red je het niet mee. Zo'n tegoed van TNT Express vormt mooi gereedschap om plannen sneller mogelijk te maken", zegt Van den Beemt.

Plannen heeft de ondernemer nog genoeg. "Ik hoop over vijf jaar internationaal actief te zijn en wil de activiteiten in Uganda graag uitbreiden, mits daar behoefte aan is. Ik denk dan bijvoorbeeld aan wastemanagement en propertymanagement. De mogelijkheden daarvoor ga ik in de komende jaren onderzoeken."

Auteur

Marlou Visser