Qredits gaat kredieten tot 100.000 euro aanbieden

Minister Henk Kamp start pilot voor meer mkb-financiering

20 februari 2020 1 minuten

Microfinancierder Qredits gaat als proef kredieten tot 100.000 euro verlenen aan ondernemers. Zo wil minister Henk Kamp van Economische Zaken de financiering voor het mkb een impuls geven.

Qredits is een initiatief van de grootste Nederlandse banken en wordt gefinancierd door de ministeries van Economische Zaken en Sociale Zaken en het Fonds Werken aan Wonen. De stichting biedt ondernemingstools, coaching én krediet voor startende en bestaande ondernemers met maximaal vijf werknemers.

Volgens Kamp kunnen juist ondernemers die zijn afgewezen door de bank, terecht bij Qredits. De financiële ruimte wordt vergroot en banken hebben toegezegd extra geld uit te trekken om via Qredits meer kredieten tot 50.000 euro te kunnen verlenen. Daarnaast wordt het bij wijze van proef tijdelijk mogelijk leningen tot 100.000 euro te verstrekken.

Innovatie

Ook is er tot 2015 nog een half miljard euro beschikbaar voor mkb-ondernemingen die willen investeren in innovatie. Zij kunnen een lening (als de innovatie succesvol is) of een subsidie krijgen uit het innovatiefonds MKB +. De minister reageert met zijn plannen op kritiek van D66 en MKB-Nederland, die aangeven dat kredietverlening aan het mkb nog steeds een groot probleem is.

Is microfinanciering iets voor jou? Dan kun je op de website van Qredits je ondernemingsplan en je financiële plan uploaden. Als je in de doelgroep van Qredits past, maakt een bedrijfsadviseur vervolgens een afspraak bij jou thuis om de plannen op haalbaarheid te controleren en je advies te geven. Een riskmanager beoordeelt vervolgens of je het krediet kunt krijgen. 

Auteur

Marlou Visser