Welke soorten zonnepanelen zijn er?

Het verschil tussen kristallijn en dunne filmzonnepanelen

12 juli 2018

Als je hebt besloten zelf je energie te gaan opwekken, kun je kiezen uit verschillende soorten zonnepanelen. Om de keuze makkelijker te maken, zetten we de verschillende opties met hun voor- en nadelen op een rij.

Energiebesparende maatregelen 2019

Zonnepanelen worden doorgaans gemaakt van silicium, een stof die wordt gewonnen uit zand. Er zijn inmiddels verschillende soorten en ook verschillende merken, allemaal met hun eigen kwaliteiten. We zetten de soorten op een rij.

Monokristallijn

De klassieke zonnecel. Bij dit soort zonnepanelen bestaan de zonnecellen uit één kristal. Dit kristal is rond. Er worden vierkanten met ronde hoekjes van gezaagd. Dit zorgt voor oppervlakteverlies als je er verschillende naast elkaar plaatst. Er zitten kleine witte (beter rendement) of zwarte (minder opvallend) puntjes tussen.

De oppervlakte van de cellen vertoont geordende elektroden en is egaal zwart of bijna zwart. Deze soort zonnepanelen is het duurst, maar heeft het hoogste rendement en is heel betrouwbaar.

  • Wanneer kiezen? Dit soort zonnepanelen is de beste optie als je de meeste energie wilt halen uit een beperkte oppervlakte. Het rendement is 14 tot 20 procent. Ook halen ze hun beste rendement uit direct licht, dus ideaal voor een dak op het volle zuiden.

Polykristallijn

Bij polykristallijn zonnepanelen bestaan de cellen uit meerdere kristallen. De cel vertoont dan ook een soort schervenpatroon en is vaak blauw of een beetje vlekkerig, zoals het plaatje bij dit artikel. Het is mogelijk de hoeken vierkant te maken, wat hun rendement verhoogt. De polykristallijnpanelen worden steeds beter gemaakt, waardoor ze de strijd met de monokristallijnpanelen steeds beter aankunnen. 

  • Wanneer kiezen? Deze soort panelen is de meest gangbare optie als je genoeg ruimte op je dak hebt. Het rendement is 12 tot 16 procent. Omdat ze uit stukjes bestaan, doen ze het relatief beter met diffuus licht (op andere richtingen dan het zuiden) dan monokristallijnpanelen.

Dunne film- of amorf zonnepaneel (ASi)

Deze zonnepanelen bevatten amorf silicium, geen kristallen maar een dun laagje opgedampt silicium. Ze zijn dunner en lichter dan kristallijnpanelen. Sommige soorten ASi-panelen zijn buigzaam.

Amorfe zonnepanelen zijn een stuk goedkoper dan de andere soorten. De zonnecelletjes die je aantreft in opladers, rekenmachines, horloges en bijvoorbeeld speelgoed zijn vrijwel altijd van dit type. Het rendement is wel een stuk lager. Omdat je meer panelen nodig hebt voor dezelfde hoeveelheid stroom, zijn je kosten voor montage en montageframes weer hoger.

Opvallend: in het eerste half jaar na aanschaf vermindert de werking van deze soort zonnepanelen met 10 tot 30 procent, daarna blijven ze stabiel. Het rendement is in de eerste zes maanden dus veel hoger dan de fabrikant aangeeft. Ook presteren ze beter dan kristallijnpanelen bij hoge temperaturen (meer dan 25 graden Celsius) en bij weinig licht. Ze gaan minder lang mee dan kristallijne panelen. De panelen hebben wel een groot lichtabsorberend vermogen en zijn daarom ook bijvoorbeeld geschikt om op een plat dak te worden gelegd.

  • Wanneer kiezen? Deze zonnepanelen zijn een goede optie voor wie heel veel oppervlakte (op een (plat) dak of veld) heeft en de panelen goedkoop en makkelijk kan monteren. Het rendement is 6 tot 10 procent, meer als ze nieuw zijn. Ook is dit een goede optie in een warmer klimaat, omdat ze minder rendement verliezen bij hitte.

CIS, CIGS, CIGSe of CIGSSe-panelen

Een veelbelovende nieuwe soort amorfe zonnepanelen. Er zitten verschillende metalen in als koper, indium en selenium. De verschillende stoffen reageren ook op verschillende golflengtes licht, wat hun rendement verhoogt.

Deze panelen zijn nu een stuk duurder dan gewone dunne film-zonnepanelen en kristallijnpanelen die in Azië worden vervaardigd, maar ze worden naar verwachting in de toekomst goedkoper. De panelen hebben dezelfde eigenschappen als amorfe zonnepanelen, dus ze doen het ook goed bij weinig licht en hogere temperaturen.

  • Wanneer kiezen? Doordat ze minder licht nodig hebben zijn de panelen ideaal voor in de winter, in koudere omgevingen of op daken die op het oosten of westen zijn gericht. De panelen halen een rendement van 13 tot 15 procent

Auteur

Marlou Visser