Meeste ondernemers bezig met energiebesparing

Meer dan een op de zes heeft al zonnepanelen

12 juli 2018

Van de ondernemers binnen het mkb heeft 22,5 procent energiezuinige verlichting en meer dan een op de zes (17,2 procent) maakt al gebruik van zonnepanelen om elektriciteit op te wekken of water te verwarmen. Dat blijkt uit onderzoek van Businesscompleet onder 818 ondernemers.

Energiebesparende maatregelen 2019

Het energiebewustzijn bij ondernemers is groot. De meeste ondernemers weten heel goed hoeveel energie zij met hun bedrijf gebruiken. Maar 3 procent geeft aan zich niet bezig te houden met energiebesparing.

Isolatie

Van de ondervraagde mkb'ers heeft 9,5 procent al extra isolatie en isolerende beglazing laten aanbrengen. Ook letten zij op energielabels als zij nieuwe apparaten kopen. Een meerderheid wil alleen apparatuur met het zuinigste label A. Ook stellen zij de thermostaat zo af dat er minder energie wordt gebruikt.

Een meerderheid van de ondernemers, 55 procent, weet ook precies hoeveel gas en elektriciteit hij gebruikt. Maar 15 procent geeft aan dit helemaal niet te weten.

Makkelijke besparing

Er is nog energiewinst te behalen, blijkt uit het onderzoek. Weinig ondernemers geven aan altijd te controleren of lichten en apparaten niet onnodig aanstaan. Ook zijn 'energiemanagers', slimme thermostaten die energie besparen, nog niet ingeburgerd.

Daarnaast zijn lang niet alle ondernemers op de hoogte van fiscale voordelen. Vooral zelfstandigen weten niet dat zij hun energiekosten kunnen aftrekken van de winst. 

Auteur

Marlou Visser