Eén loket voor alle import- en exportsubsidies

Verhoging subsidiebudget zit er momenteel niet in

03 september 2013

Minister Lilianne Ploumen van Buitenlandse Handel wil het systeem voor import- en exportsubsidies eenvoudiger maken. Ondernemers krijgen één loket waar zij voor alle regelingen terecht kunnen. "Nu is het soms nog te veel een zoekplaatje."

In dit artikel

Om te weten welke subsidies er bestaan voor import en export, kun je het best kijken op de website van AgentschapNL

De minister heeft bij aanvang van de handelsmissie naar India, die van 2 tot 6 september plaatsvindt, gezegd dat deze informatie bij één loket gebundeld moet worden. Met 39 bedrijven uit het mkb en het grootbedrijf is zij afgereisd naar New Delhi, Mumbai en Ahmedabad.

Kansen

Ondanks dat de economische groei in het land wat tegenvalt, ziet Ploumen veel kansen voor Nederlandse bedrijven in India. Volgens een rapport van ING draait 46 procent van de bedrijven die exporteren naar India of in het land investeren, binnen drie jaar break-even. Van de 152 onderzochte bedrijven verwacht 63 procent volgend jaar winst te maken.

Niet makkelijk

"India is geen makkelijk land om te ondernemen", zegt ING-econoom Gerlach Jacobs, die als chef de mission meereist op de handelsmissie. "Culturele verschillen, verschillen in organisatie en bureaucratie zorgen voor serieuze obstakels. Zorg dan ook dat je iemand inschakelt die de lokale markt goed kent", raadt hij aan.

Ploumen zal tijdens de missie diverse regeringsvertegenwoordigers ontmoeten en de problemen die ondernemers hebben, aankaarten. "Soms heeft een ondernemer een heel concreet probleem en kun je dat tijdens een missie samen oplossen. Andere zaken zijn meer een project van de lange adem."

Auteur

Marlou Visser