Bespaar energie met individuele werkplekverwarming

Gebruik tot 30 procent minder energie

12 juli 2018

Elke werkplek uitrusten met kleine verwarmingselementen en ventilatoren in plaats van de temperatuur centraal regelen, kan een flinke besparing op aardgas en elektriciteit opleveren. Dat blijkt uit onderzoek van de universiteit van Berkeley.

Energiebesparende maatregelen 2019

Met een 'persoonlijk comfort systeem' ben je direct af van personeelsleden die klagen over kou, hitte of tocht van de airco. Daarnaast kan het temperatuursysteem door een aanwezigheidssensor automatisch worden uitgeschakeld als een werknemer niet aanwezig is.

Prototype

Het systeem, waarvan Berkeley een prototype heeft ontwikkeld, werkt met een kleine voetenwarmer onder elk bureau en verwarming in de bureaustoel. Daarnaast worden er kleine ventilatoren rondom de werkplek geplaatst. Het scheelt dat je dan niet meer de hele ruimte hoeft te verwarmen of te koelen.

Uit de tests van Berkeley blijkt dat met persoonlijke klimaatbeheersing  tot 39 procent op gas en 30 procent op energie kan worden bespaard. De universiteit gaat in samenwerking met veertig Amerikaanse bedrijven nog eens honderd prototypes van de zelfverwarmende en koelende werkplek ontwikkelen.

Auteur

Marlou Visser