Ondernemers doen steeds meer zaken met Turkije

Waarde totale export bijna 5 miljard euro

27 september 2013

De waarde van de export naar Turkije was in 2012 4,7 miljard euro, 24 procent meer dan vijf jaar eerder. Bedrijven investeren ook meer in het land en Nederlandse toeristen geven meer uit in Turkije. Dat blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek.

Kijk mee naar het webinar Turkije

Nederland exporteert vooral machines, (kunst-)mest en computers naar Turkije. We importeren vooral kleding, groenten en fruit, aardolie en voertuigen uit het land, voor in totaal ongeveer 2 miljard euro. Turkije vormt zowel bij import als export ongeveer 1 procent van de Nederlandse handel.

Meer potentie

Volgens ING-econoom Rob Rühl kunnen Nederlanders nog veel meer winst pakken in Turkije. De exportgroei had in 2013 8 procent kunnen zijn in plaats van de voorspelde 5 procent. "Er zijn veel minder Nederlandse bedrijven met een vestiging in Turkije dan met een vestiging in Polen, terwijl de Turkse economie anderhalf keer zo groot is en snel groeit."

Waarom zou je ondernemen in Turkije?

  • De economie groeit, dit jaar naar verwachting met ruim 3 procent en volgend jaar ook 4 procent

  • De koopkracht van de 80 miljoen Turken neemt snel toe. Er is behoefte aan vrijwel alles, zowel goedkope als luxe producten en diensten

  • Turkije wordt meer een kenniseconomie en kan hierbij hulp en samenwerking gebruiken

  • Turkije vormt cultureel en geologisch een brug tussen Europa en het Midden-Oosten en kan dit door een verbeterde infrastructuur ook voor bedrijven zijn

  • Turkije heeft een jonge en hoogopgeleide bevolking, maar de lonen liggen relatief laag

Kennis

Rühl: "De Turkse economie transformeert naar een economie met midden- en hoogtechnologische producten en diensten. Om dit te kunnen realiseren heeft Turkije veel behoefte aan buitenlandse investeerders die kennis meebrengen, nieuwe technieken introduceren en de broodnodige investeringen kunnen doen", zegt Rühl. Hier liggen kansen voor Nederlandse bedrijven.

Investeren

Turkije heeft de laatste jaren ook een veel aantrekkelijker investeringsklimaat gekregen. Het zakelijke klimaat is flink verbeterd door duidelijke wetgeving, al moet er nog veel gebeuren om alle obstakels voor ondernemers weg te nemen. In 2012 investeerde het Nederlandse bedrijfsleven 6 miljard euro in Turkije. Turkse ondernemers investeerden op hun beurt ook 1,5 miljard euro in Nederland.

Webinar

Ben jij benieuwd naar wat Turkije jou te bieden heeft? Kijk op 8 oktober om 12.00 uur mee naar het webinar met ondernemers Monique Ansink en Ibrahim Özgül. David Naves, hoofd van de economische afdeling van de Nederlandse ambassade in Ankara, legt uit hoe het zit met politieke instabiliteit en het effect van de oorlog in buurland Syrië. Schrijf je in en kijk en chat gratis mee!

Auteur

Marlou Visser