Verminder het energieverbruik van je koelkast

Bespaar energie met deze zes tips

12 juli 2018

Een van de meest energieslurpende apparaten in een bedrijf of huishouden, is de koelkast. Met deze zes tips kun je het energieverbruik wat terugdringen.

Energiebesparende maatregelen 2019

  1. Zet de koelkast op de juiste plaats. Probeer je koelkast niet onder een warme lamp of naast een oven te zetten. Op een koelere plek gebruikt de koelkast minder energie. Zorg er ook altijd voor dat er ruimte is aan de achterkant van de koelkast. Als er minimaal 10 centimeter tussen koelkast en muur zit kan de lucht goed wegstromen en dit bespaart energie.

  2. Houd de koelelementen goed schoon. Een koelkast werkt wel tot 30 procent efficiënter als de achterkant goed schoon wordt gehouden.  Vriesvakken of ijskasten moet je regelmatig ontdooien om alle vrieselementen ijsvrij te houden.

  3. Stel de koelkast goed af. Om etenswaren te bewaren, hoeft de temperatuur niet lager te zijn dan 4 graden. Een diepvries hoeft niet kouder te zijn dan -15, dat biedt geen enkele meerwaarde.

  4. Zorg dat je koelkast goed sluit. Controleer regelmatig de rubbers en vervang ze als er beschadigingen zijn. Zorg er ook voor dat de koelkast niet langer dan strikt noodzakelijk open hoeft te staan, door de inhoud duidelijk in te delen.

  5. Denk na over wat je in de koelkast zet. Plaats nooit warme dingen in de koelkast, deze geven condens af, wat de koelkast minder efficient maakt. Het is juist wel aan te raden om bevroren etenswaren in de koelkast te ontdooien. Denk ook goed na over wat je wel en niet in de koeling zet. Groenten en fruit hoeven niet per se te worden gekoeld, vaak komt dit de smaak helemaal niet ten goede.

  6. Kies het juiste apparaat. Koelvriescombinaties gebruiken minder energie dan twee afzonderlijke apparaten. Let ook goed op het energielabel van je nieuwe koelkast en kies een zuinig exemplaar.

Heb jij een bedrijf met professionele productkoeling? Hier vind je vier tips om het energieverbruik daarvan te beperken. 

Auteur

Marlou Visser