Ontmoet potentiële Palestijnse handelspartners

Een delegatie uit de Palestijnse gebieden bezoekt Nederland

01 december 2017

Wil jij weten of er kansen voor jou zijn in de Palestijnse gebieden en meteen potentiële handelspartners ontmoeten? Ga op 28 oktober naar het gratis seminar in de Malietoren in Den Haag.

Ontdek je kansen in de Palestijnse markten en ontmoet potentiële afnemers, zakenpartners en/ of opdrachtgevers.

Op 28 oktober 2013 organiseren de Rijksoverheid, VNO-NCW en de Netherlands Middle East Business Council van het Nederlands Centrum voor Handelsbevordering (NCH) een conferentie ten tijde van een inkomende missie uit de Palestijnse Gebieden. Deze missie wordt in opdracht van en in samenwerking met de Nederlandse Vertegenwoordiging bij de Palestijnse Auroriteit in Ramallah  uitgevoerd. 

Samenwerking

De aanleiding voor deze missie is het Nederlands-Palestijns Samenwerkingsforum  dat op 7 en 8 december 2013 plaats zal gaan vinden in Bethlehem, Palestijnse Gebieden. Het doel van dit forum is om de bilaterale relatie tussen Nederland en de Palestijnse Gebieden verder te versterken. Het forum zal door minister-president Rutte en premier Hamdallah geopend worden. Het forum zal tevens worden bijgewoond door minister Timmermans en minister Ploumen. Tijdens het forum zal de Netherlands-Palestine Business Council gelanceerd worden. 

Van de Palestijnse missie zullen Palestijnse bedrijven en vertegenwoordigers van de Palestijnse Autoriteit, onder wie de Palestijnse Minister van Nationale Economie (te worden bevestigd), deel uitmaken. De doelstelling van deze missie is om in voorbereiding op het Nederlands-Palestijns Samenwerkingsforum de Nederlandse bedrijven die in de Palestijnse Gebieden actief zijn of daartoe plannen hebben, maar ook bedrijven die daar niet actief zijn of (nog) geen plannen daartoe hebben, te informeren over het Palestijnse ondernemings- en investeringsklimaat en de handels- en investeringsmogelijkheden.

Tevens zal tijdens de inkomende missie , een platform geboden worden voor Nederlandse bedrijven om te netwerken met potentiële afnemers, zakenpartners en opdrachtgevers uit de Palestijnse Gebieden.

Kansen en sectoren

Naast de water- en landbouwsector en de energie- en gassector, zijn telecom- en IT de snelst groeiende sectoren in de Palestijnse Gebieden. Met een toenemend aantal Palestijnen- afgestudeerd in de IT, het hoogste aantal internetverbindingen in het Midden-Oosten en de lagere salarissen zijn vooral software ontwikkeling en outsourcing aantrekkelijke sectoren voor potentiële investeerders. 

De Palestijnse Autoriteit stimuleert buitenlandse investeringen, in het bijzonder wanneer ze in samenwerking met plaatselijke bedrijven plaatsvinden. Regelmatig organiseert de Palestijnse Autoriteit samen met de private sector congressen voor buitenlandse zakenlieden.

De Palestijnse delegatie is van 27 tot en met 31 oktober 2013 in Nederland. De delegatie bestaat uit de Minister van Nationale Economie, PalTrade, Brancheorganisatie PITA (voor ICT), Brancheorganisatie landbouw sector, Palestinian Businessmen Association en Federatie van KvK (te worden bevestigd) en door het NRO geselecteerde 15 bedrijven.

Je kunt face-to-face gesprekken met hen aangaan, een vervolgafspraak tijdens dezelfde week en begin december tijdens het bilaterale forum inplannen en uitzien naar ondersteuning van de Rijksoverheid en de Palestijnse Business Council.

Wil jij bedrijven ontmoeten op deze dag? Stuur dan een email naar Marloes Borsboom en vermeld welke bedrijven je zou willen spreken.

Programma

Aanvang 14.00 uur

Plenair (14.30-15.30 uur)

  • Bernard Wientjes, voorzitter VNO-NCW 

  • Salim Rabbani, voorzitter van de Netherlands-Middle East Business Council (NMEBC) 

  • Z.E. Jawad Naji, Palestijnse Minister van Nationale Economie

  • Simon Smits, Directeur-Generaal Buitenlandse Economische Betrekkingen, Ministerie van Buitenlandse Zaken

  • Jeroen Roodenburg, Ambassador Private Sector & International Cooperation, Ministerie van Buitenlandse Zaken. 

Presentatie Nederlandse betrokkenheid bij Palestijnse gebieden en de mogelijkheden die dit biedt voor de Nederlandse bedrijven.

Theepauze (15.30-16.00 uur)

Twee parallelle sessies over de sectoren landbouw/ voedsel en ICT

  • Landbouw/ voedsel, met een inleiding van Mireille Boshuizen (DG Agro), Palestijnse brancheorganisatie en best practices vanuit het bedrijfsleven.

  • ICT, met een inleiding van CBI en Paul Tjia, Palestijnse brancheorganisatie PITA en best practices vanuit het bedrijfsleven.

B2B (17.00-18.00) –gaat om 15 Palestijnse bedrijven & 5 vertegenwoordigers 

Aanmelden

Deelname aan het seminar is gratis. Je kunt je voor deelname aan het seminar aanmelden via het extranet van het NCH. Voor vragen rondom je aanmelding kun je contact opnemen met Dhr. R. Meijer  en voor inhoudelijke vragen met Mw. M. Borsboom.

Auteur

Marlou Visser