Stop sluipverbruik: verspil geen energie meer

Letten op sluipverbruik scheelt al snel tientjes per apparaat

12 juli 2018

Elektrische apparaten die niet worden gebruikt, maar wel in het stopcontact zitten, gebruiken energie. Het lijkt een klein beetje, maar op jaarbasis heb je het toch over tientallen euro's per apparaat.

Energiebesparende maatregelen 2019

Laat jij bijvoorbeeld je computer en randapparatuur altijd stand-by staan? Dit kost je zo'n 33 euro per jaar. Een televisie met video- of dvd-recorder kost 15 euro per jaar, een koffiezetapparaat of een cd-speler 6 euro en een magnetron 4 euro. Ook opladers in het stopcontact laten zitten, kost onnodige energie.

Digitaliseren

Faxen, kopieermachines en printers verbruiken soms wel driekwart van hun totale energieverbruik in de stand-by-stand. Is het echt nodig deze apparaten de hele dag aan te laten staan? Kijk of je je bedrijf kunt digitaliseren of plan één uurtje per dag in waarin je werknemers kunnen printen, kopiëren en faxen. Daardoor gaan zij waarschijnlijk ook bewuster met papier om. 

Zorg er ook voor dat je 's avonds alle apparatuur in je bedrijf écht uitschakelt. Stekkerdozen met schakelaars (bijvoorbeeld voor alle computers) helpen daarbij. Ook kun je energy savers aanschaffen, apparaatjes die je tussen het stopcontact en bijvoorbeeld je oplader stopt en die na verloop van tijd vanzelf uitschakelen. Daarnaast is het mogelijk met e-managers je apparatuur op afstand aan- en uit te schakelen. 

Auteur

Marlou Visser