Meeste ondernemerskansen in het verre oosten

Grootste groeimogelijkheden liggen in Aziatische landen

01 december 2017

De grootste handelskansen liggen in Azië, blijkt uit onderzoek van ING-econoom Mark Cliffe. Hij zette het operationele risico van een land af tegen de verwachte groei van de import voor de periode 2013 tot 2017.

Singapore en Taiwan springen eruit als snelle economische groeiers met een laag risico, Vietnam en Indonesië zullen bijna een groei van 20 procent realiseren, al komen daar wel vrij hoge risico's bij. China, Thailand, Maleisië en Zuid-Korea zitten daar een beetje tussenin. De boodschap is duidelijk: de grootste kansen liggen in Azië. 

De bolletjes corresponderen met de grootte van de economie. Bron:ING.

Niet gek dus dat premier Mark Rutte en minister Lilianne Ploumen (Buitenlandse Handel) half november een handelsmissie brengen aan China, Indonesië en in het geval van Ploumen ook Birma (Myanmar). In hun kielzog reizen vertegenwoordigers van het Nederlandse bedrijfsleven mee. 

Birma

Het is al de tweede handelsmissie naar Birma sinds de Europese Unie in april de sancties tegen dit land versoepelde.  Birma was tot voor kort bijna helemaal afgesloten voor buitenlanders, maar het land maakt flinke politieke veranderingen door, die buitenlandse handel voorzichtig mogelijk maken.

Ploumen opende in hoofdstad Yangon (Rangoon) een Nederlands handelskantoor, dat zich gaat richten op economische samenwerking, handelsbevordering en ondersteuning van het bedrijfsleven. Nederland deelt het kantoorgebouw met Nieuw-Zeeland.

Birma ligt in Zuidoost-Azië en heeft een bevolking van 60 miljoen inwoners, veel vruchtbare landbouwgrond, is rijk aan grondstoffen en ligt in een snelgroeiende regio. Er liggen volgens Ploumen en VNO-NCW-voorzitter Bernard Wientjes vooral kansen in de watersector, de landbouw- en voedselverwerkende industrie en de sectoren infrastructuur en energie.

Auteur

Marlou Visser