Voorkom deze winter een hoge gasrekening!

Benut je energie goed met deze tips

21 oktober 2016

Ruimteverwarming is voor de meeste ondernemers de grootste energieverbruiker binnen het bedrijf. In de winter gebruiken ondernemers acht keer meer energie dan in de zomer. Voorkom dat jij deze winter een met een hoge energierekening wordt geconfronteerd en reduceer je gasverbruik.

Whitepaper Haal meer uit mvo

In dit artikel

Koud buiten, dus lekker de verwarming wat hoger zetten op kantoor? Let op, elke graad hoger verhoogt je gasverbruik met 7 procent. Kijk dus goed of je het klimaat op kantoor aangenaam kunt houden zonder de verwarming op tropische temperaturen kunt zetten.

Blijf bewegen

Vraag je personeel zich iets warmer te kleden als dat mogelijk is en zorg dat zij een beetje in beweging blijven. Door elk uur even te bewegen (een rondje koffie halen, printjes ophalen uit de printer, vergaderen of lunchen in een andere ruimte, naar andere collega’s toelopen in plaats van hen te mailen) blijft de doorbloeding op gang en krijg je het minder snel koud. Regelmatig bewegen voorkomt bovendien diverse gezondheidsklachten. Dit kun je als werkgever stimuleren door je bedrijf hierop in te richten.

Er zijn ook andere dingen die je als werkgever kunt doen. ‘s Nachts kun je de thermostaat rustig op 15 graden zetten, dat is warm genoeg om het de volgende ochtend snel weer comfortabel te krijgen. Open als de verwarming uit is ook even de ramen, dan komt drogere lucht binnen die sneller is te verwarmen.

Isolatie

Een open deur, maar houd als de verwarming aanstaat ramen en deuren juist goed gesloten. Een paar deurdrangers en beter afgestelde automatische deuren kunnen je een flinke energiebesparing opleveren. Een andere investering die zich snel terugbetaalt, is radioatorfolie of een warmteschild achter je radioatoren en isolatie voor je leidingen. De besparing is afhankelijk van hoe goed je muren isoleren, maar doorgaans verdien je dit soort investeringen hierin binnen een jaar terug.

Heb je al een vrij oude cv-ketel? Verwarmingsinstallaties worden steeds zuiniger. De nieuwste generatie ketels gebruikt zo’n 15 procent minder gas dan oudere modellen. Maak eens een vrijblijvende afspraak met je energieleverancier of een adviseur en laat uitrekenen of het voor jou voordelig is om je ketel alvast  te vervangen. Stel je cv-ketel in ieder geval goed in. In dit artikel vind je hiervoor tips.

Auteur

Marlou Visser