Acht voorwaarden voor snelle groei

Laat je bedrijf groeien: volg je droom

06 september 2018 10 augustus 2020

Ondernemen begint met een droom. Die droom is heel belangrijk. Het is je motivatie om dingen voor elkaar te krijgen. Met deze droom voor ogen bepaal je de route naar succes. Maar ben jij in de wieg gelegd voor snelle groei? Acht voorwaarden.

E-book Eerste hulp bij Groeien

Ben jij een snelle groeier? Op basis van het onderzoek ‘Waarom groeien bedrijven sneller dan anderen?’ van Amsterdam Center for Entrepreneurship (ACE) en EIM, blijkt dat je meer kans maakt als je aan de volgende eisen voldoet.

Snelle groeiers:

Sturen op groei

Je hebt al de nodige ervaring en hebt een bepaald idee bij groei, maar hoe het proces daarvan precies in elkaar zit, weet je nog niet uit eigen ervaring. Het is dan lastig in te schatten wat haalbaar is in bijvoorbeeld drie tot vijf jaar. Daarom is bewust sturen op de groei van je bedrijf een uitdaging. Een mooie uitdaging, die je niet uit de weg moet gaan.

Definieer je groei

Aspecten van groei worden verschillend geïnterpreteerd door partijen rondom je bedrijf. Vraag bijvoorbeeld je klanten wat zij van je verwachten. Goed luisteren naar hun behoeften is een belangrijke pijler van succes. Ook de mening van het privé-front speelt een rol. Je businesspartner vindt het misschien belangrijk om internationaal naam te maken, terwijl je levenspartner liever ziet dat je geen risico neemt en je maandelijkse inkomen veilig stelt. Begrip van de verschillende zienswijzen op groei is belangrijk voor je eigen inzicht als ondernemer. Het geeft je richting en helpt je je koers te bepalen.

Nauwkeurige doelen

Als ondernemer bepaal je uiteindelijk zelf wat groei betekent. Als productieverhoging of rendementsverhoging voor jou groei is, dan is dat groei. Jouw persoonlijke drijfveren en motivatie bepalen in grote mate waar de focus van je organisatie ligt. Stel je doelen dus nauwkeurig. Jij bepaalt uiteindelijk op welke waarden je bedrijf zich richt. Daarmee bepaal je ook hoeveel je bedrijf kan groeien.

Meer over doelen stellen en het gestructureerd laten groeien van je bedrijf, lees je in het E-book Eerste hulp bij Groeien.

Auteur

Raphael Klees