Bert Dommerholt wint MKB Export Award 2013

DOVIDEQ medical kan nieuwe markten gaan veroveren

05 juni 2014

Bert Dommerholt van DOVIDEQ medical uit Deventer gaat de uitreiking van de eerste MKB Export Award niet snel vergeten. Zijn bedrijf heeft de felbegeerde prijs donderdag in de wacht weten te slepen. Dommerholt krijgt daarmee een flinke steun in de rug om zijn product, een meetinstrument om endoscopen mee te testen, in het buitenland in de markt te zetten.

De MKB Export Award is alles behalve een dubbeltjesprijs. Het idee erachter is dan ook dat de winnaar echt op weg moet worden geholpen om nieuwe markten te veroveren. DOVIDEQ medical heeft een cheque van 30.000 euro gekregen om goederen te verzenden bij TNT Express. Daarnaast mag Dommerholt een talencursus volgen bij Regina Coeli en krijgt hij een zakenpartnerscan van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO). Maar dat is voor Dommerholt niet het belangrijkste. “Dit soort prijzen heeft echt een enorme impact. Natuurlijk is het heel mooi om een bedrag te winnen, maar de exposure die je daarmee hebt en de erkenning, dat is toch wel een stuk belangrijker.”

Serieus nemen

DOVIDEQ is een vrij jong bedrijf dat pas in 2011 gestart is. “Daardoor wordt je niet direct gezien als een potentiële leverancier binnen de vrij traditionele ziekenhuiswereld. Dit geeft ons extra erkenning, waardoor klanten ons meer serieus nemen”, aldus Dommerholt.

Bureau

De winst van DOVIDEQ bewijst dat je binnen drie jaar een awardwinnend bedrijf kunt hebben. Het geheim van Dommerholt is dat hij niet achter zijn bureau blijft zitten. “Wat ik heel erg belangrijk vind is dat je een bepaald deel van je werkweek van je bureau weg bent. Kijk buiten je normale kaders, ga naar andere mensen, bouw je netwerk op en door opbouw van je netwerk kom je vanzelf in aanraking met mogelijkheden tot het winnen van prijzen.”

Nederlandse creativiteit

Dat is echter niet het enige dat ervoor gezorgd heeft dat DOVIDEQ in de prijzen is gevallen: “Het is een innovatief product, een product dat ontwikkeld is met Nederlandse creativiteit, het sluit aan op de marktvraag van heel veel ziekenhuizen en het blijkt heel goed internationaal verkoopbaar te zijn”, aldus jurylid en initiatiefnemer Bas Pulles van de RVO.

Massavernietigingswapens

Hoewel de prijsuitreiking het hoogtepunt van het evenement was, was dat niet de enige reden dat ruim 200 ondernemers naar het Nieuwegein Business Center waren afgereisd. Voorafgaand aan de uitreiking werden de bezoekers in verschillende sessies bijgespijkerd over alle verschillende zaken die komen kijken bij export. Zo vertelde ondernemer Dirk Jasper hoe hij succesvolle kaaswinkels heeft opgezet in China, een land waar de inwoners gemiddeld 25 gram kaas per jaar eten. En kregen de deelnemers te horen dat de export van ogenschijnlijk onschuldige producten als gps-systemen grote haken en ogen heeft. Zo’n systeem kan namelijk gezien worden als iets wat gebruikt kan worden bij de ontwikkeling van massavernietigingswapens en komt daarom niet zomaar de grens over.

Prachtige bedrijven

Aan het eind van de dag vroeg moderator Paul van Liempt de aanwezigen of zij verbeterpunten hadden ten aanzien van het evenement, maar niemand wist iets te noemen. De geluiden uit de plenaire zaal waren niets dan tevreden en dat onderschrijft Leendert Jan Visser, directeur van MKB Nederland, een van de initiatiefnemers. “Het was grootser dan ik vermoedde. Prachtige bedrijven hebben zich ingeschreven, er was een prachtige winnaar en een zaal vol geweldige ondernemers.”