Autoleasing voor mkb en zzp

De voordelen en mogelijkheden van auto's leasen

13 maart 2014

Vind jij een auto leasen te duur? Dankzij verschillende lease constructies speciaal voor mkb en zzp kan dat meevallen. Het loont de moeite om de werkelijke kosten van je eigen auto uit te zoeken. Leg daarnaast eens de voordelen van verschillende leasevormen voor mkb en zzp. Het kan je geld besparen!

Naast dat veel mkb’ers en zzp’ers het zakelijke leasen van een auto te duur vinden, gaan ze ook niet graag langlopende verplichtingen als een leasecontract aan en zijn de voordelen niet of nauwelijks bekend. Denk bijvoorbeeld aan het feit dat de keuze voor leasing het werkkapitaal ontlast. Zo kan er geld worden geïnvesteerd in de onderneming in plaats van in het wagenpark. Tevens biedt leasing gemak, met name als je kiest voor full operational lease. Daarbij regelt de leasemaatschappij alles omtrent de bedrijfsauto.

Maandlasten

Is leasing nu echt een stuk duurder dan zelf een auto kopen? De meeste ondernemers kijken alleen naar de vaste maandelijkse kosten als wegenbelasting en verzekering van een auto. Maar let op, ook de kosten voor onderhoud, reparatie, schadeherstel, banden en afschrijving moet je meenemen in de maandlasten.

Schaalvoordeel

Vooral de afschrijving vergeten mkb’ers en zzp’ers mee te rekenen. Dat gaat vaak om vele duizenden euro’s per jaar. Sluit je een lening af voor de aanschaf van een bedrijfsauto, dan moet je uiteraard ook de rentekosten bij de totale kosten optellen. Alleen zo kun je maandlasten op de juiste manier vergelijken. Een leasemaatschappij maakt afspraken met leveranciers zoals garages, schadeherstelbedrijven en bandenspecialisten. Door het schaalvoordeel kopen ze goedkoper dit soort zaken in. Als jij dit zelf zou doen, ben je vele malen duurder uit.

Flexibiliteit

De leasebranche speelt in op de wensen van het mkb en zzp’ers. Speciale leaseconstructies zijn beschikbaar. Denk aan kortlopende contracten, die eenvoudig opzegbaar zijn en ook gemakkelijk te verlengen zijn. Vaak zijn dit soort kortere contracten per maand wel wat duurder dan contracten met een lange looptijd, maar het voordeel is dat ze meer flexibiliteit bieden. Ben jij zzp’er en voer je een opdracht op locatie uit voor slechts een paar maanden? Kies voor een kortlopende contract en je kunt eenvoudig weer van de leaseauto af. Zo staat de auto niet voor de deur en kost hij je alleen maar geld. 

Maandelijkse leasebedrag

Bij veel leaseproducten voor mkb en zzp berekenen leasemaatschappijen een vast bedrag per kilometer (zonder voorschot of nacalculatie). Dit komt dan bovenop het vast recht (het maandelijkse leasebedrag). Een vast basiskilometrage zoals bij veel leasecontracten wordt gehanteerd, is er bij leaseproducten die op het mkb en zzp zijn toegesneden vaak niet.

Voordelen leasing

Leasing biedt dus diverse voordelen. Of het voordeliger is om te leasen of om een auto zelf aan te schaffen hangt van heel veel factoren af. Zet alle voor- en nadelen goed op een rij voordat je een keuze maakt. Wil je meer weten? Lees dan het whitepaper “Kopen of leasen”. Dit kosteloos te downloaden whitepaper bevat veel informatie over de fiscus, soorten constructies en onderhoud en service. Ook geven ondernemers je tips hoe zij het hebben geregeld.