Ondernemers dagen banken voor de rechter vanwege renteswaps

Tienduizenden slachtoffers woekerkredieten

21 februari 2020

Mkb-bedrijven gaan de banken gezamenlijk voor de rechter slepen. Tienduizenden ondernemers hebben een woekerkrediet met een zogeheten renteswap. De totale schade van de bedrijven wordt geschat op zo’n 4 miljard euro.

Check gratis drie klanten op hun kredietwaardigheid

Verborgen risico's

Vooral ondernemers in de agrarische sector en binnenvaartschippers kregen afgelopen jaren het advies van hun bank om naast hun bedrijfskrediet een renteswap aan te schaffen. Een krediet met renteswap is een complex financieel product, waarmee ondernemers hun lening volgens de bank konden 'beschermen tegen een onverhoopt stijgende rente'. Maar toen de rente niet steeg maar juist daalde, bleken deze producten plotseling zeer risicovol. In plaats van compensatie voor de rentestijging staan de ondernemers nu tonnen extra in de schuld. Over de risico’s hebben de banken nooit iets gemeld.

Gezamenlijke claim

Twee weken geleden besliste de rechtbank in Den Bosch daarom dat een melkveehouder de schade van een kwart miljoen euro voor zijn renteswap maar gedeeltelijk hoeft te betalen aan de Rabobank. De bank had volgens de rechter onvoldoende gewezen op de risico’s van het product.

Ondanks deze positieve uitspraak durven veel ondernemers niet juridische stappen te nemen tegen hun bank, omdat ze financieel afhankelijk zijn van de bank.

De Stichting Renteswap helpt ondernemers hierbij en bereidt nu een gezamenlijke claim voor. De Stichting werkt samen met advocatenkantoor Blenheim. "Wij onderzoeken mogelijkheden om een collectieve actie tegen Rabobank te beginnen, omdat wij zien dat deze bank op stelselmatige wijze swaps heeft verkocht aan ondeskundige en onervaren ondernemers", zegt advocaat Jasper Hagers van Blenheim. (Bron: De Telegraaf)

Meer weten over renteswaps?

Lees de columns van onze financieel-juridische specialisten:

'Positieve uitspraak voor ondernemers met een renteswap'

'Ruim 51 miljoen euro aan renteswaps'

'In de problemen door rentederivaten: wat te doen?'

Auteur

Raphael Klees