Crowd Expedition van start met team topexperts

Hoe kan de deeleconomie een duurzaam model worden?

06 september 2017

Crowd Expedition ging donderdag 1 mei van start. Samen met 15 partners en 30 internationale experts gaat expeditieleider Martijn Arets op zoek naar de werkelijke toegevoegde waarde en potentieel van de deeleconomie, crowdfunding, social business, crowdsourcing en co-creatie.

Whitepaper Financieringsvormen en regelingen

Het team van Crowd Expedition onderzoekt hoe de Collaborative Economy een duurzaam model kan worden voor diverse doelen en bedrijfstakken. De ‘Collaborative Economy’ is een parapluterm voor begrippen als crowdfunding, crowdsourcing, de deeleconomie en co-creatie. Als jij als ondernemer het project volgt of meedoet aan de expeditie, ontdek je hoe jij kunt inspelen op de nieuwe economie.

Diverse sectoren

Het team bezoekt in twee jaar ruim 150 internationale initiatieven en ondernemers in de categorieën mobiliteit, financiële dienstverlening, educatie/kennisdelen, participatie/democratie, arbeidsmarkt/organisatie, energie, voedsel/vrije tijd, gezondheidszorg en (bedrijfs)resources. De interviews en resultaten verschijnen ook op de website van mediapartner MKB Servicedesk.

Dankzij co-creatie, crowdfunding en (online) delen ontstaan innovatieve, succesvolle projecten. Denk aan berichtendienst Whatsapp, huizenruil via Airbnb, geld ophalen via Kickstarter of muziek delen via iTunes. Bestaande bedrijven en overheden kunnen deze nieuwe verdienmodellen zien als bedreiging (denk aan rechtszaken tegen Airbnb), maar ook aangrijpen als kans.

Nieuwe kansen voor bestaande organisaties

"Juist de combinatie van oud en nieuw, net als bij generaties, is belangrijk om tot een duurzaam resultaat te komen", vertelt expeditieleider Martijn Arets. Arets merkt dat onderwerpen als crowdfunding en de deeleconomie in de hype verdwijnen. Volgens hem valt er veel meer uit te halen, maar dat vergt een kritische blik. "Wat is nu écht nieuw, wat moet er gebeuren om deze ontwikkelingen uit de hype te halen en hoe gaan we deze nieuwe economie de huidige ‘oude’ economie laten versterken?"

Het kernteam van Crowd Expedition zoekt samen met uiteindelijk 25 partners en 80 internationale experts uit hoe de Collaborative Economy lange termijn een duurzaam (verdien)model kan worden. In het expertteam zitten ondernemers, accountants, trendwatchers, marketeers, juristen van over de hele wereld.

Crowd Expedition is een ‘practise what you preach’ project: het is deels gefinancierd met crowdfunding en maakt praktisch gebruik van collaborative initiatieven. Het team deelt kennis in een online community en offline tijdens workshops, presentaties en events. Op twee mei vindt het eerste interview van de expeditie plaats bij het Nederlandse Snappcar.

Auteur

Claartje Vogel