Over een week zitten we in het vliegtuig

Blog van Raoul Wijnberg over handelsmissie Polen

01 december 2017

MKB Servicedesk vertrekt over een week naar Polen om daar verslag te doen van de handelsmissie. Een gemotiveerde groep ondernemers reist samen met minister Ploumen af naar het Oost-Europese land om te ontdekken welke ondernemersmogelijkheden er liggen. Iedere dag houden wij je op de hoogte van de gebeurtenissen. Vandaag vertelt campagnemanager Raoul Wijnberg over de voorbereidingen.

Ondernemers hebben een speciaal plekje in mijn hart. Ik geniet ervan als de eigenaar van de fietsenwinkel bij mij om de hoek (die eigenlijk de tent aan het afsluiten is) zijn winkel opnieuw opent om me in alle details zijn nieuwste BRIK-fiets (een fiets zonder ketting) te demonstreren. Ik geniet ervan dat er mensen zijn die bedenken dat je eigenlijk een bioscoop met jaccuzies moet beginnen. En ik geniet ervan om te zien dat een groep jonge studenten een order van 15.000 stuks binnenhaalt met een uitvinding om spullen op hun plaats te houden in de kofferbak.

Om deze reden is het dan ook bepaald geen straf om te werken bij een club die Nederland elke dag een stukje ondernemender wil maken en ondernemers zo goed mogelijk verder wil helpen met hun ambities.

Reizigers

Eén van de doelgroepen die we zo goed mogelijk willen bedienen is die van - zoals we het zelf noemen - ‘reizigers’. Ondernemers die overwegen om met hun bedrijf de grens over te gaan. Aan de ene kant doen we dit door content te maken die je zo goed mogelijk op weg helpt. Zo kun je bijvoorbeeld denken aan een whitepaper over hoe je voet aan de grond krijgt in het buitenland of hele specifieke Business Guides over Polen, Brazilië, Turkije of Duitsland.

In gesprek

Om écht te weten wat er speelt, is het natuurlijk belangrijk om in gesprek te gaan met de ondernemers en ervaringsdeskundigen zelf. Daarom vertrek ik over precies een week - maandag 23 juni - met collega’s Willem Overbosch en Nerina Vilchez naar Polen om daar de handelsmissie mee te maken.  Tijdens de handelsmissie zullen we veel matchmaking-meetings bijwonen, krijgen we een briefing over de economische ontwikkeling van Polen en de ervaring van Nederlandse bedrijven die daar actief zijn. We ontmoeten minister Ploumen en we gaan naar een forum over innovatie en een ondernemersmarkt in Poznan.

Kan ik jou helpen?

Als je overweegt actief te worden in Polen, wil ik je bij dezen uitnodigen om het aan te geven als je denkt dat ik je ergens mee kan helpen. Wellicht dat de volgende zaken bijvoorbeeld interessant voor je kunnen zijn:

  • Kan ik voor je valideren of Polen wel/ niet je product zouden kopen?

  • Ben je benieuwd wat je social media inzet je op zou leveren in Polen?

  • Wil je iets weten over het opleidingsniveau in Polen?

Als je dergelijke vragen hebt, let me know! En dan ga ik kijken of ik ze voor je kan achterhalen!

MKB Export Award

Aangezien je deze blog hebt uitgelezen, ga ik er overigens vanuit dat je een bovengemiddelde interesse hebt in internationaal ondernemen. Tot slot tip ik je daarom graag nog even op de MKB Export Award. Dit is een aanmoedigingsprijs van MKB-Nederland, TNT Express en RVO voor alle ondernemers die internationaal (willen) ondernemen en waar je 30.000 euro verzendtegoed mee kunt winnen. Niet bepaald verkeerd voor je marge lijkt me zo ;)