Crowdfunding: de hype voorbij

5 tips voor succesvolle financiering met crowdfunding

25 februari 2020

Crowdfunding is hip. De succesverhalen van deze nieuwe manier van financiering verschijnen volop in de media, maar volgens ervaringsdeskundigen is het lang niet zo eenvoudig als het lijkt. Martijn Arets, co-auteur van het boek 'Crowdfunding: de hype voorbij', geeft vijf tips uit de praktijk.

Whitepaper Financieringsvormen en regelingen

Tip 1: Denk aan de vorm

Volgens Arets is crowdfunding in principe voor iedere ondernemer geschikt. "Maar je moet wel goed nadenken over de vorm," waarschuwt hij. De vier hoofdmanieren waarop je geld kunt ophalen bij de crowd zijn donaties, voorverkoop, aandelen en leningen. "Een donatiecampagne is vooral geschikt voor projecten die verwachten dat mensen zonder tastbare tegenprestatie een bijdrage leveren. Voorverkoop is een goede optie om financiering binnen te halen om de productie te kunnen starten én om te toetsen of het publiek op jouw product zit te wachten."

"Crowdfunding op basis van leningen groeit op dit moment het hardst," vertelt de co-auteur van 'Crowdfunding: de hype voorbij'. "Als je leningen uitgeeft, is het belangrijk dat je businessplan goed in elkaar zit en dat je het overtuigend kunt presenteren aan je investeerders."

Tip 2: Durf je jezelf bloot te geven?

Als je gaat crowdfunden moet je bereid zijn om veel te delen. Niet alleen je businessplan, ook je kredietwaardigheid, ondernemersachtergrond en plannen voor de toekomst", vertelt Arets. "Durf je dat aan? Wil je echt dat de hele wereld weet of je schulden hebt en hoe de bank jouw verdiensten inschat? Crowdfunding draait om vertrouwen wekken bij een grote groep investeerders, dus moet je bereid zijn om veel te delen."

Tip 3: Verdiep je in je publiek

"Waarom zouden mensen jou geld willen geven? Dat is een heel belangrijke vraag," zegt Arets. "Geeft een donatie ze een goed gevoel? Willen ze eigenlijk gewoon als eerste jouw product hebben? In het laatste geval is voorverkoop meer geschikt dan donatie. Als je investeerders vooral geïnteresseerd zijn in rendement op jouw businessmodel, dan ga je voor leningen."

Tip 4: Kies een haalbaar doelbedrag

"Het doelbedrag is een russisch roulette," vindt Arets. "Bij de meeste platformen krijg je uitbetaald als je 100 procent van het bedrag hebt gehaald. Haal je minder, dan krijg je niks. Je moet dus niet te hoog gaan zitten, want dan is de kans groter dat je uiteindelijk niets krijgt."

Maar wat als blijkt dat de crowd bereid is om meer te geven? "Mijn advies is werken met 'streched goals'. Dat houd in dat je één hoofddoel stelt met bijbehorend bedrag en dat je aangeeft dat je met bijvoorbeeld 150 procent van het bedrag iets extra's kunt doen."

Tip 5: De Belastingdienst kijkt mee

"Laat je goed adviseren over belastingen", is de laatste tip. "Geld dat je binnenhaalt via crowdfunding valt gewoon onder inkomen en wordt ook zo belast. Maar er zitten meer haken en ogen aan. Denk ook aan btw over de cadeautjes voor donateurs. De belangrijkste tips lees je in ons boek, maar laat je vooral ook voorlichten door een ervaren accountant."

Auteur

Claartje Vogel