Wat is innoveren?

Innovatie: betekenis en doel

25 oktober 2017

Innovatie vormt de manier om je rendement en marktpositie te verbeteren en in sommige gevallen: de enige manier om te overleven. Wat is innovatie dan precies en wat kun jij er als ondernemer mee? De mogelijkheden en kansen op een rij.

E-book 'Eerste Hulp bij Innovatie'

Whitepaper: Waarom zou ik innoveren?

Er zijn verschillende manieren om te innoveren. We denken vaak aan technologische vernieuwing als het over innovatie gaat, omdat dit erg zichtbaar is. Denk aan de komst van de nieuwe iPhone of mobiel printen. Maar je kunt als ondernemer op veel meer gebieden vernieuwen!

Je kunt grofweg de volgende vijf soorten innovatie onderscheiden:

1. Strategische innovatie

Bij strategische innovatie kijk je als ondernemer op een totaal nieuwe manier naar je externe omgeving, waardoor de structuur en de wijze van concurreren met je bedrijfstak fundamenteel wijzigt. Een goed voorbeeld hiervan is het computerbedrijf Dell, dat door zijn onconventionele businessmodel de totale bedrijfstak veranderde. Zo verkocht Dell als eerste hardwareleverancier rechtstreeks aan de eindgebruiker, in plaats van via een distributie- en resellerkanaal.

2. Technologische innovatie

Technologische innovatie is het type vernieuwing dat door de meeste mensen als innovatie wordt herkend. We maken hierbij grofweg onderscheid tussen productinnovatie en procesinnovatie. Zo is de Senseo een mooi voorbeeld van productinnovatie en valt het 3D-printen van producten onder innovatie van het productieproces.

3. Sociale innovatie

Sociale innovatie wint steeds meer aan bekendheid. Met sociale innovatie bedoelen we het realiseren van nieuwe organisatievormen. Dit houdt in dat je jouw organisatiestructuur zo verandert dat zowel de arbeidsproductiviteit als het geluk van je medewerkers daarbij gebaat is.

Een bekend voorbeeld is Buurtzorg Nederland. Deze thuiszorgorganisatie werkt met kleine, zelfsturende teams. Medewerkers hebben bij Buurtzorg meer verantwoordelijkheid en vrijheid om hun taken uit te voeren. Dit zorgt voor een betere dienstverlening én de medewerkers hebben meer plezier in hun werk.

Maar sociale innovatie is ook het project dat TNO met CNV BedrijvenBond startte en dat inzoomt op het creëren van een omgeving en relaties die het zelfmanagement van medewerkers stimuleert. In de nieuwe arbeidsrelaties staan dan niet de regels en rechten van medewerkers centraal, maar juist wederzijds vertrouwen en betrokkenheid van de werknemers en werkgevers.

4. Incrementele innovatie

Voor ondernemers kunnen innovaties verschillen in hun mate van originaliteit. Zo is de investering in een nieuwe oven voor een restauranthouder een relatief eenvoudige innovatie. Er is geen uitgebreid leerproces nodig om te kunnen werken met de innovatie. Dit soort vernieuwingen, die weinig nieuwe vaardigheden vragen, zijn eenvoudig door te voeren. We spreken dan van incrementele innovaties. Daarmee bedoelen we minder risicovolle, stapsgewijze verbeteringen.

5. Radicale innovatie

Stel dat de restauranthouder ook cateringdiensten gaat verzorgen, moet hij gaan investeren in nieuwe kennis en hoogstwaarschijnlijk ook nieuwe werknemers gaan werven voor bijvoorbeeld de bezorging en het werk op locatie. We spreken dan van een radicale innovatie, omdat het gaat om nieuwe concepten of totaal nieuwe benaderingen voor een ondernemer. Een radicale innovatie breekt meestal met de op dat moment heersende standaard in de markt, creëert een geheel nieuwe markt, biedt een tot dan toe nog niet-bestaande oplossing of leidt tot een geheel nieuwe manier van werken.

Wil je meer weten over innovatie en kansen ontdekken om zelf te vernieuwen? Download het whitepaper Waarom zou ik innoveren?

Auteur

Pauline Veenstra

Als freelance copywriter schrijf ik voor veel verschillende ondernemersplatforms, waaronder MKBSD. Ik vind het ontzettend leuk om de verhalen van ondernemers vast te leggen, het starten van een eigen bedrijf is immers een groot avontuur! Verder houd ik ervan om complexe thema’s als financiering en belastingzaken uit te leggen op een manier die voor iedereen begrijpelijk is. Zo hoop ik jouw leven als ondernemer net wat gemakkelijker te maken.