Werkloze startende ondernemer krijgt microkrediet

Proef in Leeuwarden, Rotterdam en Lelystad

15 december 2009

In Leeuwarden, Rotterdam en Lelystad kunnen mensen met een uitkering die een eigen bedrijfje willen beginnen bij de bank aankloppen voor een microkrediet. Dit maakte staatssecretaris Frank van Heemskerk van Economische Zaken bekend toen hij een rapport van FNV Zelfstandigen in ontvangst nam. Het gaat om een proef van het ministerie van Sociale Zaken en de Raad voor Microfinanciering, waarbij ook prinses Máxima betrokken is.

De overheid staat garant voor de verstrekte kredieten. De proef komt voort uit het onderzoek van de FNV naar de knelpunten waar ZZP'ers (zelfstandigen zonder personeel) mee te maken krijgen. Op basis van het rapport gaat de secretaris kijken naar de pensioenregelingen, verzekering tegen arbeidsongeschiktheid en zwangerschapsverlof voor deze groep ondernemers.

Ook gaat hij de urengrens die geldt bij de zelfstandandigenaftrek kritisch tegen het licht houden. Veel zelfstandigen die in deeltijd werken halen de grens van 1255 uur niet en lopen daardoor belastingvoordeel mis.

Ben je ook ZZP'er of uitkeringsgerechtigde en wil je een eigen bedrijf beginnen? De MKB Servicedesk kan je daarbij helpen. Bekijk hier onze artikelen voor starters en stel je vraag zodat je goed voorbereid aan het ondernemerschap begint.