Maredo B.V. is 100ste deelnemer!

Familiebedrijf verkoopt innovatieve machines voor grasonderhoud op golfbanen over de hele wereld

01 december 2017

"Wij zijn als relatief klein bedrijf trots op wat wij bijdragen aan de Nederlandse economie. Zo'n zeventig a tachtig procent van onze machines gaat naar het buitenland. We exporteren met name ver weg, Amerika, Azië, Canada. Dat is een van de redenen waarom ik ons bedrijf heb ingeschreven voor de MKB Export Award." Aan het woord is Maurice Reincke (24), hij is commercieel medewerker in het familiebedrijf waarvan zijn vader eigenaar is.

Whitepaper Exportfinanciering

Bij Maredo B.V. uit Leersum werken vijf mensen. Het bedrijf is in 2003 opgericht en vanaf 2006 exporteren ze de innovatieve machines voor grasonderhoud op golfbanen. Reincke: "De Benelux is een relatief kleine markt, er zijn niet zoveel golfbanen. Wij hebben zelf een uniek product ontwikkeld waar we ook patent op hebben. Er zijn wereldwijd misschien maar twee concurrenten. We ontwerpen in Nederland en de productie besteden we uit aan andere bedrijven. Daarna verschepen we ze naar de hele wereld. We zijn dus altijd op zoek naar markten met veel golfbanen en een goede economie." Op de site van Verover Nieuwe Markten schrijft Reincke: "Maredo is actief over de hele wereld. Van Azië tot Noord-Amerika en van Zuid-Afrika tot Zweden. Er zijn nog vele onontdekte landen en gebieden voor Maredo, wij zijn hierin zeer ambitieus en willen groeien in het aantal landen waarin we actief zijn. Dit is ook één van de redenen waarom wij deelnemen aan de MKB Export Award. Wat ons betreft is: 'The sky is the limit!'"

Distributeurs

De grootste uitdaging is goede distributeurs te vinden. Maredo bedient de Benelux zelf en werkt daarbuiten met distributeurs. "Je ben toch afhankelijk van distributeurs. Ook al weet je dat je product goed is, je bent afhankelijk van een distributeur in een land. Je weet niet of hij het goed oppakt, of het niet ondersneeuwt in het assortiment... Om distributeurs te vinden gaan we onder andere naar golfbeurzen." Reincke vertelt dat veelvuldig contact met dealers belangrijk is. "We ondersteunen ze en investeren in trainingen. Het is natuurlijk lastig om persoonlijk contact te hebben als ze ver weg zitten, maar daarin biedt e-mail uitkomst."

Transporttegoed van 30.000 euro

Naast bovengenoemde argumenten is voor Maredo ook het transporttegoed dat je kunt winnen zeer interessant. "We vervoeren over de hele wereld onze machines. Naamsbekendheid is ook belangrijk, maar dan niet alleen in Nederland. Mochten we de MKB Export Award winnen, dan zullen we dit zeker gebruiken in onze promotie, ook buiten Nederland." De teller voor het aantal stemmen staat op het moment van het interview nog op nul. Wat is Reincke van plan om stemmen binnen te halen? Het is immers een van de zaken waar op wordt beoordeeld door de jury. "Ik ga zeker social media hiervoor inzetten. Samen met onze secretaresse ga ik dit de komende weken gaan oppakken."

Auteur

Patty Sjerps