Je succesvol voelen als ondernemer

Column Josette Dijkhuizen | Onderzoek

09 december 2014

Uit eerdere studie is gebleken dat er specifieke werkvereisten bestaan voor ondernemers die in ogenschouw moeten worden genomen bij onderzoek naar stress en welbevinden. Het gaat in het bijzonder over 'tijdseisen' (gevoel dat je als ondernemer altijd bereikbaar en beschikbaar moet zijn), 'onzekerheid en risico' en ' verantwoordelijkheid'.

Studie 

In een studie onder 277 Nederlandse ondernemers komt naar voren dat deze werkvereisten van grote invloed zijn op de stressbeleving. Stress komt tot uiting in bijvoorbeeld een slecht herstel na werk of het conflicteren van werk en privé. Er wordt relatief weinig onderzoek gedaan naar stress onder ondernemers, hoewel er zeker sprake van is bij deze doelgroep, want ondernemers moeten voldoen aan veel werkvereisten en het is dag in, dag uit, hard werken.

Stress

Meer kennis over de beleving van stress bij ondernemers is van belang omdat uit het onderzoek blijkt dat stress direct van invloed is op het beleefde succes. Hoe hoger het stressniveau, hoe minder de ondernemer zijn of haar ondernemersdoelen behaalt op financieel en persoonlijk vlak. 

Dus als de ondernemer op de een of andere manier kan worden ontlast en minder stress ervaart, dan wordt de ondernemer voor zijn of haar gevoel succesvoller. Daar profiteert niet alleen de ondernemer van, maar de hele omgeving, omdat succes in deze werd onderzocht op factoren als persoonlijke ontwikkeling en relatie met klanten. Dus minder stress komt ten goede aan de ondernemer zelf, maar ook aan zijn of haar omgeving. 

Bevlogenheid

De tegenhanger van stress is bevlogenheid, aldus het Job Demands-Resources Model dat ik heb gebruikt in mijn onderzoek. Bevlogenheid, ofwel ‘work engagement’, herkennen we in de praktijk als bijna een synoniem voor ondernemendheid. De respondenten worden gekenmerkt door een zeer hoge mate van bevlogenheid. Veel hoger dan eerder bij diverse onderzoeken gemeten bij mensen in loondienst. Deze bevlogenheid zorgt voor meer gevoel van persoonlijk succes, maar niet financieel succes. Blijkbaar is er een minimaal niveau nodig van bevlogenheid om überhaupt als ondernemer te kunnen functioneren. Zeker gezien het hoge stressniveau.

Concurrentievoordeel

Dit betekent in de praktijk dat ondernemers een concurrentievoordeel kunnen behalen als ze leren om effectief met werkvereisten en stress om te kunnen gaan. De uitdaging voor beleidsmedewerkers is om meer informatie te vergaren over hoe zij ondernemers kunnen helpen bij het voorkomen en elimineren van werkgerelateerde stress, zodat de ondernemers meer subjectief financieel en persoonlijk succes kunnen behalen. 

Deze column is geschreven op basis van wetenschappelijk onderzoek binnen het promotieonderzoek van Josette Dijkhuizen. 

Auteur

Josette Dijkhuizen