Wat is een Warehouse Management System?

Geautomatiseerd voorraadbeheer met een WMS

Een Warehouse Management Systeem, is dat een andere woord voor een voorraadbeheersysteem? Is het meer dan dat?

Om de goederenstromen binnen een onderneming te kunnen beheersen wordt er vooral bij de wat grotere ondernemingen gebruik gemaakt van een Warehouse Management System (WMS). Een WMS is een geautomatiseerd systeem dat met behulp van moderne technieken, vaak in de vorm van streepjescodes, bewegingen in de voorraad registreert. De informatie die op deze manier uit het WMS kan worden gehaald kan worden gebruikt in je beleid.

Waarom een Warehouse Management System?

De voordelen van een WMS zijn als volgt:

 • Bedrijfsprocessen kun je beter op elkaar afstemmen

  Door de snelle toevoer van informatie kunnen inkoop, verkoop en productie op elkaar worden afgestemd. Op basis van de verkoopcijfers die door het WMS worden geleverd, kan je proactief (en dus minder op je buikgevoel) bestellen bij je toeleveranciers. Dit heeft uiteindelijk financieel voordeel doordat je niet teveel besteld, minder op voorraad hoeft te hebben en daardoor voorraadkosten bespaart.

 • Verhoogde efficiëntie

  Door gebruik te maken van een WMS is er minder kans voor het personeel om fouten te maken. Een goed voorbeeld is het personeel van een kledingwinkel: door gebruik van scanapparatuur is er minder kans op fouten dan bij het handmatig invullen van prijzen op een kassa. Bovendien zorgt de apparatuur voor een hogere snelheid bij het afrekenen. Beide zorgen voor een hogere efficiëntie.

 • Beschikbare managementinformatie

  Door de grotere hoeveelheid procesinformatie die uit het WMS kan worden gehaald kan je nuttige conclusies trekken. Ook kan er aan de hand van de procesinformatie worden gecontroleerd of de

  binnen je onderneming goed wordt nagestreefd. Meer over voorraadbeheermethode kun je vinden in ons artikel over voorraadbeheer.

Wanneer een WMS?

De aanschaf van een WMS is een kostbare aangelegenheid. De precieze kosten zijn afhankelijk van de kenmerken van je onderneming en de grootte van je assortiment. Bij de afweging een WMS aan te schaffen is het altijd verstandig om goed af te wegen of het WMS genoeg logistieke kosten weg gaat nemen om tegen de investeringen op te wegen.

Wat vind je van dit artikel?