Verminder het energieverbruik van je computers

Zes tips om je laptops en desktops zuiniger te gebruiken

verminder het energiegebruik van je computers

Vrijwel elk bedrijf werkt met ten minste één computer of laptop. Dit apparaat staat doorgaans de hele dag aan. Met deze zes tips kun je het stroomverbruik van je computer terugdringen.

1. Kies passende computers

Hoe meer een computer kan, des te meer energie hij gebruikt. Grote grafische kaarten en harde schijven gebruiken meer stroom. Kijk dus goed naar wat jouw computers moeten kunnen en kies een type dat aansluit op je behoeftes. 

2. Kies voor laptops

Een laptop gebruikt zeker 50 procent minder energie dan een desktop, blijkt uit berekeningen van Milieu Centraal. Een desktop gebruikt bij gemiddeld gebruik 50 euro aan energie per jaar, een laptop voor ongeveer 24 euro. Een ouderwetse computer met beeldbuis kost 60 euro aan energie. Tablets gebruiken nog minder energie, dus kijk of je kunt overstappen op laptops of tablets.

3. Pas je beeld aan

Het beeldscherm is de grootste energievreter van je computer. Kleinere beeldschermen gebruiken minder dan grote. Ook het verminderen van de brightness en het contrast zorgt voor een energiebesparing. De meeste computers hebben een lcd-beeldscherm. Tegenwoordig heb je ook led-beeldschermen, die zijn nog zuiniger. Zowel Windows- als Apple-computers hebben een energiezuinige of eco-modus die je vindt bij energiebeheer of systeemvoorkeuren. Deze modus zorgt ervoor dat je beeldscherm en hele computer snel overschakelen in de slaapstand als zij niet worden gebruikt.

4. Zet de computer echt uit

Het is verleidelijk om computers en laptops stand-by te laten staan als je 's avonds naar huis gaat. Hiermee verspil je echter veel energie. Ook gebruikt je computer nog steeds een klein beetje energie als hij wel uit is, maar nog steeds met zijn stekker in het stopcontact zit. Een stekkerdoos met schakelaar maakt het echt uitzetten van je hardware makkelijker. Plug al je hardware (printers, scanners, routers, luidsprekers) hier in en zet het elke avond uit. 

5. Weg met de screensaver!

Vroeger, toen computers nog een flinke beeldbuis als monitor hadden, kon het beeld inbranden als het te lang op zwart stond. Om dit te voorkomen kon je screensavers downloaden: vrolijke visjes of figuurtjes die over je scherm dansten als je je computer een paar minuten niet had aangeraakt. Nu vrijwel alle computers lcd of led-beeldschermen hebben, is inbranden verleden tijd. Die lollige screensaver kost je alleen maar onnodige energie en is bovendien hopeloos ouderwets. Weg ermee!

6. Zoek in het donker

Een wit scherm gebruikt meer energie dan een zwart scherm. Google je veel? Probeer eens de zoekmachine blackle.com. Zoeken met Google, maar dan met witte letters op een zwarte achtergrond. Het is even wennen, maar heel energiezuinig. 

Wat vind je van dit artikel?

Auteur

Marlou Visser