Wat is het bedrijfsovernamefonds voor startende boeren en tuinders?

En welk financieel voordeel biedt het jou?

Er is een belangrijke wijziging in de financieringsmogelijkheden voor startende boeren en tuinders per 2020. Hiermee wil de rijksoverheid - onder de landbouwsubsidie bedrijfsovernamefonds - starters helpen met een duurzame onderneming afgestemd op de toekomst.

Startende ondernemers in de landbouw en tuinbouw kunnen de zogenaamde Borgstellingsregeling Vermogensversterkend Krediet aanvragen. Met deze borgstelling willen de ondernemers het ondernemen binnen deze sectoren eenvoudiger financierbaar maken.

Overheid stimuleert ondernemerschap

Bij de commerciële banken is het namelijk vaak lastig om geld los te krijgen voor investeringen binnen deze branche. Om het ondernemerschap toch te stimuleren is dit fonds opgezet. Door de stikstofcrisis denk je eerder aan een regeling om het boerenbedrijf te verkopen aan de overheid, maar er is geloof in het ondernemerschap vanuit de overheid.

Wat houdt de Borgstellingsregeling Vermogensversterkend Krediet (VVK) in?

De VVK is een onderdeel van het Bedrijfsovernamefonds voor startende boeren en tuinders. Als een land- of tuinbouwbedrijf failliet gaat, staat de overheid garant. Door deze garantstelling is het voor kredietverstrekkers weer interessant om in dit soort bedrijven te investeren. Hierdoor krijgen de bedrijven in deze sectoren weer de mogelijkheid om te investeren in bijvoorbeeld duurzaamheid. De overheid heeft sinds 1 januari 2020 een bedrag van €64 miljoen beschikbaar gesteld.

Wat zijn de voorwaarden om voor de garantiestelling in aanmerking te komen?

Het geleende bedrag moet de ondernemer gebruiken voor extra investeringen in een land- of tuinbouwbedrijf. De investering moet het bedrijf een betere toekomst geven. Van het fonds kun je gebruikmaken als je minder dan 3 jaar geleden met de onderneming bent gestart of deze hebt overgenomen. Het gaat om een achtergestelde lening, wat wil zeggen dat bij financiële problemen andere schuldeisers voorrang hebben.

Voor het lenen van bedragen uit het fonds betaal je een provisie van 1% van het geleende bedrag. De overheid staat voor 90% garant voor de lening. De bestemming van het geld wordt vooraf getoetst. De overheid laat op deze manier zien dat de focus ligt op de toekomst. Geen fonds om te stoppen met de boerderij, maar er juist in te investeren.

Wat vind je van dit artikel?